Standard & Poor’s: Δεν άλλαξε την αξιολόγηση της Ελλάδας η ανταλλαγή ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor’s: Δεν άλλαξε την αξιολόγηση της Ελλάδας η ανταλλαγή ομολόγων

Η ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (swap) δεν έχει καμία άμεση επίδραση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, σε ειδική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, παρακολουθώντας την πορεία της ανταλλαγής των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ που λήγουν την 20ετία 2023- 2042. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως την επόμενη εβδομάδα.

«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν θα έχει άμεση επίδραση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ωστόσο θα αποδειχθεί σημαντική για την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες κατά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018», υποστηρίζουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών χθες Πέμπτη, τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου απαλλάσσονται από το φόρο.

Δεδομένου ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ορίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου η ανταλλαγή τίτλων αποτελεί μέρος του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4172/2013, προκύπτει ότι και στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του κέρδους (υπεραξίας) που θα αποκτήσουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από την ανταλλαγή των τίτλων τους.

Η πρόταση της Ελλάδας είναι προαιρετική και λήγει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στις 28 Νοεμβρίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider