Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 η εναρμόνιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 η εναρμόνιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών

Το «σίριαλ» της εναρμόνισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τις καθυστερήσεις να μη θορυβούν πάντως τους θεσμούς, οι οποίοι το μόνον που θέλουν είναι να εισπραχτούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κατέδειξαν πως η αγορά ακινήτων δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το τρίτο τρίμηνο του 2017 σημείωσαν πτώση 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Αυτή η συνεχιζόμενη υποχώρηση καθιστά δύσκολη και την αναμόρφωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Σημειώνεται πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί στις τιμές των ενοικίων, στα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, στη βάση αξιών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν πανελλαδικά.

Ο όποιες αλλαγές γίνουν στις αντικειμενικές αξίες θα αφορούν μόνο στις τιμές ζώνης και σε καμία περίπτωση τους συντελεστές παλαιότητας, τους συντελεστές εμπορικότητας ή τις Αρχικές και Ειδικές Βασικές Αξίες γης που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια όπου δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη τρέξει πιλοτικά αναπροσαρμογές τιμών στη βάση των παραπάνω στοιχείων και έχουν παράξει έναν «αλγόριθμο», ο οποίος οδηγεί σε ικανοποιητικές αναθεωρήσεις τιμών που αναπροσαρμόζουν τις αξίες σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τον αλγόριθμο και τις προαναφερόμενες βάσεις δεδομένων θα «φιλτράρονται» με τη βοήθεια 1.625 ειδικών.

Το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε 325 Δήμους όλης της χώρας πενταμελείς επιτροπές, οι οποίες θα καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά στους Δήμους ευθύνης τους. Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της εφορίας, έναν του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, έναν εκπρόσωπο των μεσιτών και έναν εκπρόσωπο του Δήμου.

Όταν οι επιτροπές αναθεωρούν τις αξίες ακινήτων, τότε θα συγκρίνεται το αποτέλεσμα της εργασίας τους με το ηλεκτρονικά παραγόμενο από τον αλγόριθμο αποτέλεσμα. Εάν δεν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο τιμών. Αν όμως προκύπτουν διαφορές, τότε θα γίνεται ανάθεση από το υπουργείο Οικονομικών σε εκτιμητές ακινήτων για να δώσουν το τελικό μέγεθος.

Μπορεί η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές να συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ωστόσο οι θεσμοί δεν αποκλείουν πλέον η ολοκλήρωση της διαδικασίας να επεκταθεί στην τέταρτη αξιολόγηση και μάλιστα να προηγηθεί και ελάχιστα της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που κανονικά θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο.

Αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να εισπραχτούν από 7 εκατομμύρια φορολογουμένους συνολικά έσοδα 2,7 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Εφέτος ο κύριος φόρος ανήλθε σε 2,612 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,411 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα. Ο συμπληρωματικός φόρος, ανήλθε σε 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα). Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους ήταν 3,153 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider