Aφορολόγητα τα κέρδη από το swap των ομολόγων του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aφορολόγητα τα κέρδη από το swap των ομολόγων του Δημοσίου

Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση της υπεραξίας από μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τη δημόσια πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που λήγουν την 20ετία 2023- 2042.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο ο ν.4172/2013 ορίζει ότι τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής του ελληνικού χρέους απαλλάσσονται από το φόρο.

Δεδομένου ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ορίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου η ανταλλαγή τίτλων αποτελεί μέρος του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4172/2013, προκύπτει ότι και στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του κέρδους (υπεραξίας) που θα αποκτήσουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από την ανταλλαγή των τίτλων τους.

Να σημειωθεί πως και κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της δημόσιας πρότασης οι θεματοφύλακες ομολογιούχων κατόχων των χρεογράφων του 2012 προσέτρεξαν να τους εγγράψουν στην ανταλλαγή χρέους.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την πρόσκληση της Ελλάδας προς τους κατόχους ομολόγων να τα ανταλλάξουν με πέντε νέα ομόλογα αναφοράς, μια κίνηση που στόχο έχει να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς ελληνικών ομολόγων πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Η πρόταση της Ελλάδας είναι προαιρετική και λήγει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στις 28 Νοεμβρίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider