To κόλπο της «φυγής» επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To κόλπο της «φυγής» επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

Μέχρι χθες ήταν οικιακές βοηθοί, αποκλειστικές «νοσοκόμες» ακόμη και εργαζόμενες σε τουριστικές επιχειρήσεις. Πλέον δεκάδες Βουλγάρες που διαμένουν στην Ελλάδα ασκούν χρέη μεσαζόντων για τη σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης Ελλήνων στην Βουλγαρία και κερδίζουν τα πενταπλάσια από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, διαφημίζοντας σε Έλληνες επιτηδευματίες τα πλεονεκτήματα από την ίδρυση «εταιρειών σφραγίδα» στη γείτονα χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί δεκάδες αναφορές για τον τρόπο λειτουργίας των μεσαζόντων που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα capital controls και την αναστάτωση που έχουν επιφέρει οι κυοφορούμενες αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, «κάνουν πάρτι» σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Στοιχεία των Βουλγαρικών αρχών τοποθετούν άνω των 60.000 τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που συστάθηκαν στη χώρα το 2015. Η πλειοψηφία αυτών είναι «εταιρείες σφραγίδα», δηλαδή πλην της τιμολόγησης των υπηρεσιών τους δεν έχουν καμία άλλη δραστηριότητα στη χώρα.

Αυτές οι επιχειρήσεις γλυτώνουν φόρο έως και 24% σε σχέση με τη φορολόγηση τους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο εταιρικός φόρος είναι 10% στη Βουλγαρία και ο φόρος μερισμάτων 5%, όταν στην Ελλάδα ο εταιρικός φόρος είναι 29% και ο φόρος μερισμάτων10%.

Η ευκολία σύστασης μιας ΕΠΕ στη Βουλγαρία είναι ένας ακόμη λόγος που η «βιομηχανία» ανθεί. Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο επένδυσης για μια ΕΠΕ είναι 2 λέβα, ήτοι 1 ευρώ. Μια επίσκεψη σε συμβολαιογράφο στη Σόφια ή σε άλλη βουλγαρική πόλη και η καταβολή 1.500 ευρώ αρκούν για να αποκτήσει κάποιος μια βουλγαρική ΕΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις καλές ημέρες το βουλγαρικό Δημόσιο και οι μεσάζοντες στη σύσταση βουλγαρικών εταιρειών βγάζουν έως και 500.000 ευρώ από τους Έλληνες επιτηδευματίες.

Μια ακόμη πτυχή της υπόθεσης που καθιστά θελκτική τη σύσταση βουλγαρικών ΕΠΕ είναι το χαμηλό κόστος ασφάλισης για τους εταίρους. Οι εισφορές στον αντίστοιχο φορέα ασφάλισης με τον ΟΑΕΕ στην Βουλγαρία είναι περίπου στα 65 ευρώ το μήνα, ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχες εισφορές ξεκινούν από τα 220 ευρώ περίπου και αυξάνουν κατά πολύ στην διάρκεια ασφάλισης.

Σύμφωνα με λογιστές – φοροτέχνες στην Ελλάδα πολλοί υπήκοοι Βουλγαρία, ειδικά γυναίκες, τους έχουν προσεγγίσει τους τελευταίους μήνες προκειμένου να τους προτείνουν συνεργασία διαμεσολάβησης -μεσιτείας για τη σύσταση εταιρειών στη Βουλγαρία.

Το ετήσιο μέσο κόστος ίδρυσης, σύστασης και λειτουργίας της ΕΠΕ στη Βουλγαρία είναι περίπου 5.700 ευρώ και περιλαμβάνει τα συμβολαιογραφικά και άλλα έξοδα, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές και το κόστος έκδοσης τιμολογίων για ένα χρόνο.

Το κόστος αυτό φαίνεται αμελητέο για όσους προχωρούν στην επαγγελματική «μετανάστευση» σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα όπου ο συντελεστής φορολόγησης είναι 29% και η προκαταβολή φόρου στο 75%. Δεδομένων δε των αλλαγών σε φορολογικό και ασφαλιστικό που για όσους έχουν καθαρό εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ ετησίως σημαίνει πως το 60% αυτού θα πηγαίνει στο κράτος (25.200 ευρώ) τα κίνητρα για την φοροαποφυγή μέσω Βουλγαρία αυξάνονται.

Πάντως, πολλοί εκ των μεσαζόντων στη σύσταση βουλγαρικών εταιρειών αποκρύπτουν από τους πελάτες τους τους κανόνες που θέσπισε το Ελληνικό κράτος με το Ν.4172/2013 με τους οποίους αποκτά τη δυνατότητα να φορολογήσει αυτοβούλως τα μη διανεμηθέντα κέρδη αλλοδαπού νομικού προσώπου στο όνομα του κυρίου μετόχου του, Έλληνα φορολογουμένου, φυσικού προσώπου ή επιχείρησης. Αυτό γίνεται εφόσον ο Έλληνας φορολογούμενος συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα με ποσοστό άνω του 50% στην Ελεγχόμενη Αλλοδαπή Εταιρεία, βρίσκεται σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπάγεται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, (Βουλγαρία -Κύπρος) και άνω του 30% του καθαρού εισοδήματος προ φόρων της εταιρείας αντιστοιχεί σε τόκους, μερίσματα, δικαιώματα και εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς αυτό που κάνει τους Έλληνες επιτηδευματίες να αποτολμούν το βουλγαρικό εγχείρημα είναι η πεποίθηση πως η ελληνική φορολογική διοίκηση δεν είναι σε θέση να τους ελέγξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider