ΤΑΙΠΕΔ: Η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την επιτυχία του ΟΛΠ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την επιτυχία του ΟΛΠ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της αυτή.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Αυγή, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ χαρακτηρίζει το τίμημα «πολύ καλό». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος, με τον προηγούμενο ρυθμό εσόδων «το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαζόταν πάνω από 300 χρόνια για να εισπράξει το ποσό που εισπράττει τώρα (τίμημα και επενδύσεις) για τα 40 χρόνια παραχώρησης».

Ο κ. Πιτσιόρλας σημειώνει επίσης ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο αποτελεί την αφετηρία για μία στρατηγική συνεργασία της Ελλάδος με την Κίνα. Ο ίδιος εξηγεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί την χρήση του λιμανιού για 40 χρόνια και μετά η χρήση θα επιστρέψει σε αυτό, οπότε δεν πουλά το λιμάνι ή τις λιμενικές υποδομές.

Ερωτηθείς για το ρόλο των δύο αποτιμητών που συμμετείχαν στη διαδικασία (Deloitte- Kantor και IBG- American Appraisal), επισημαίνει ότι χρησιμοποίησαν τις τέσσερις πιο αξιόπιστες διεθνείς μεθόδους αποτίμησης. Επίσης, πρόσθεσε, οι μετοχές του ΟΛΠ, καθότι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρακολουθούνται σταθερά από τα Τμήματα Ανάλυσης δύο μεγάλων εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων (Εθνική Χρηματιστηριακή και Alpha Finance), τα οποία ανά διαστήματα δημοσιεύουν μελέτες αποτίμησης των μετοχών της εταιρείας. Η αξία ανά μετοχή που δίνουν είναι €20 και €20,7 ανά μετοχή.

«Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, θα ήθελα να σταθώ και στην στρατηγική και γεωπολιτική διάσταση του θέματος. Η συμφωνία με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την αφετηρία για μία στρατηγική συνεργασία της Ελλάδος με την Κίνα. Η συνεργασία αυτή θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη της Ασίας προς την Ευρώπη και θα φέρει μεγάλες επενδύσεις στην χώρα. Αυτή η προοπτική αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και αυξάνει το ειδικό της βάρος στα πλαίσια της Ε.Ε.», εκτιμά ο κ. Πιτσιόρλας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider