Τα ενεργειακά «αγκάθια» της αξιολόγησης στην ατζέντα του Σέφκοβιτς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ενεργειακά «αγκάθια» της αξιολόγησης στην ατζέντα του Σέφκοβιτς

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Οι «ενεργειακές» εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και ο οδικός χάρτης για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά αερίου, που αποτελούν «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων όπως και η καλύτερη αξιοποίηση από την Ελλάδα ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της χώρας.

Γενικότερα, η κατάσταση της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και οι προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεών του.

«Εκτιμώ την καλή πρόοδο που κάνει η Ελλάδα προς τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Σέφκοβιτς ενόψει της επίσκεψής του. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η δυναμική όταν ανακάμψει η οικονομική ανάπτυξη. Μια ανταγωνιστική και καλά ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστική. Αναμένω επίσης να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Μόνο για το 2014-2020 περίπου 493 εκατ. Ευρώ από την πηγή αυτή θα επενδυθούν σε βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα, ιδίως για δημόσια και οικιστικά κτίρια».

Η επίσκεψη στην Αθήνα, στις 9 και 10 Νοεμβρίου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του για την Ενεργειακή Ένωση. Ο κ. Σέφκοβιτς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Γεώργιο Σταθάκη καθώς και με τον πρόεδρο του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με τον πρόεδρο της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την ανώτατη διεύθυνση των προμηθευτών ενέργειας και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Ο αντιπρόεδρος θα μιλήσει επίσης στην δεύτερη ευρω-αραβική σύνοδο, όπου θα συζητηθούν θέματα σχετιζόμενα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ευρωπαϊκή Ένωσης και των Αραβικού κόσμου, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, επενδύσεων των Αραβικών χωρών σε χώρες της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει ακόμη στην εκδήλωση για την Ενεργειακή Ένωση που διοργανώνεται από το Ελληνικό Φόρουμ Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider