Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι Θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι Θεσμοί

Η απελευθέρωση της αγοράς αερίου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης θα εξεταστούν στις σημερινές συναντήσεις των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί με το χαρτοφυλάκιο ενέργειας. Στη συνάντηση θα μετέχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και στο επίκεντρο θα βρεθεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Οι δανειστές έχουν ζητήσει πλήρη απελευθέρωση της αγορά λιανικής και πλήρη διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από τις ΕΠΑ προκειμένου η πρώτη να μην είναι ταυτόχρονα χονδρέμπορος, προμηθευτής, μέτοχος και αυτόνομος λιανοπωλητής.

Το θέμα της πώλησης των λιγνιτών μονάδων της ΔΕΗ δεν αναμένεται να αναλυθεί σε βάθος σήμερα, καθώς η κυβέρνηση είναι ακόμη σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να σημειωθεί πως η Κομισιόν απορρίπτει κατηγορηματικά το να περιληφθούν οι μονάδες του Αμύνταιου στο προς πώληση πακέτο και αποδέχεται το να περιληφθούν σε αυτό οι μονάδες της Μεγαλόπολης.

Στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει συζήτηση των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με βασικό αντικείμενο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να είναι δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με την μορφή εταιρείας Συμμετοχών (Holding Company). Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν, φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο όπως το ΕΤΕΑΝ, ο ΟΑΕΠ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Enterprise Greece και το Πράσινο Ταμείο κ.ά., ενώ επιδιώκεται ήδη η συνεργασία ή και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της, διεθνών χρηματοδοτικών φορέων.

Η λειτουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική προς τις εμπορικές τράπεζες και θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής, έργα περιφερειακής ανάπτυξης, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα. Πάντως, οι θεσμοί δεν έχουν αποδεχθεί την υπαγωγή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο νέο φορέα και διαπραγματεύονται ειδικά αυτή την πτυχή.

Στις 12 το μεσημέρι κυβερνητικά στελέχη και θεσμοί θα εξετάσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Έφης Αχτσιόγλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Σταύρου Κοντονή.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης ενημέρωσε χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πως περισσότερες από 7.500 επιχειρήσεις έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών, περίπου 700 από αυτές έχουν φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο της διαδικασίας και 165 έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους και έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα, δηλαδή στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε αυτοί είναι τράπεζες είτε είναι το Δημόσιο.

Στη σημερινή συνάντηση βάρος πρόκειται να δοθεί στον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνεται η ρύθμιση της οφειλής για όσες επιχειρήσεις χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θέμα το οποίο εξετάσθηκε χθες και από τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος είναι οι περιπτώσεις αυτές να ρυθμίζονται ταχύτερα, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, όπως συμβαίνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις οφειλές που είναι πάνω από το συγκεκριμένο ποσό. Για αυτό θα υιοθετηθεί τυποποιημένη διαδικασία για την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής και τον καθορισμό της δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης.

Βασικό θέμα θα είναι και η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους οφειλέτες της εφορίας και του ΕΦΚΑ δεν εντάσσονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η ένταξη ή μη στη ρύθμιση και θα καθορίζεται το ύψος της μηνιαίας δόσης. Αυτά αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα ώστε να δρομολογηθεί η έκδοση και της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων θα κλείσει με την εξέταση της πορείας υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, καθώς θα γίνει στις 2:30 το μεσημέρι επισκόπηση του προγράμματος με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαπιστώσει οι θεσμοί περίπου 20 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα 30 είναι σε φάση υλοποίησης, ενώ 45 από τα μέτρα ορόσημα δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider