Επιδόματα και συντάξεις στο «μενού» της διαπραγμάτευσης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδόματα και συντάξεις στο «μενού» της διαπραγμάτευσης

Εργασιακά, απεργίες, συντάξεις, επιδόματα, εξωδικαστικός και ολίγον από ΕΔΟΕΑΠ περιλαμβάνει το σημερινό «μενού» των συναντήσεων που θα έχει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πρώτο κρίσιμο «ραντεβού» για τα προαπαιτούμενα που παραμένουν «ανοικτά» και πρέπει να «κλείσουν» μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία. Πρακτικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ληφθεί απόφαση για απεργία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις σωματείων και εργαζομένων.

Θα συζητηθεί επίσης η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων (νόμος 1387/1983), ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση, καθώς και η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ, σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να γίνει μια ανασκόπηση πάνω στο «φλέγον» θέμα των εκκρεμών συντάξεων και του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ , καθώς και της πορείας των εσόδων του από το 2019. Οι Θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επιτάχυνση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019.

Τα επιδόματα είναι ακόμη ένα μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι ξεκινώντας με τα οικογενειακά και συνεχίζοντας με τα επιδόματα αναπηρίας, το υπουργείο θα πρέπει να αναμορφώσει -σε μερικές περιπτώσεις βίαια- το καθεστώς απονομής τους, έως τις αρχές του 2018.

Στη «βεντάλια» των θεμάτων που θα ανοίξουν κατά την διαπραγμάτευση ανήκουν η πρόταση σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και οι συντάξεις χηρείας, για τις οποίες η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πετύχει κατώτερο πλαφόν στα 384 ευρώ, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες.

Οι δανειστές πρόκειται να συζητήσουν και διατάξεις του νόμου Αχτσιόγλου σχετικά με την διευκόλυνση της προσφυγής των απλήρωτων εργαζομένων στην Δικαιοσύνη.

Τέλος η υπουργός θα μετέχει στην σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, σχετικά με τη νέα ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη προς τα ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider