Εξωδικαστικού συνέχεια την Τρίτη

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικού συνέχεια την Τρίτη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ,αναφορικά με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλών των επιχειρήσεων .

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τις προτάσεις της σχετικά με το μοντέλο των κριτηρίων που πρέπει να ακολουθηθεί αναφορικά με τις όφειλες από 20.000 έως 50.000 ευρώ . Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η συνάντηση ήταν ενημερωτική και σε θετικό κλίμα με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων να παραπέμπουν το θέμα στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλείς των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στις 11:30 το πρωί.

Ωστόσο από την κατ' αρχάς συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διαστημα, για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA την τελευταία χρήση πριν από την αίτηση υπαγωγής ή θετικά EBITDA τα δύο προηγούμενα έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων πριν από την αίτηση. Εξαίρεση θα αποτελούν οι οφειλέτες των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει κατά 25 φορές την αξία του υπό αναδιάρθρωση χρέους.

Σε όσους υπάγονται σε ρύθμιση θα επιτρέπεται η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα και ποσοστό 95% των απαιτήσεων του δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ωστόσο δεν θα γίνεται καμία διαγραφή στο βασικό τμήμα της οφειλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider