ESM: Στις 26 Οκτωβρίου η απόφαση για την υποδόση των 800 εκατ.

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESM: Στις 26 Οκτωβρίου η απόφαση για την υποδόση των 800 εκατ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εξετάσει την Πέμπτη την εκτίμηση των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM μια ικανοποιητική αξιολόγηση σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος οικονομικής βοήθειας θα ανοίξει το δρόμο ώστε το Συμβούλιο του ESM να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομενόντων 0,8 δισ. ευρώ της υπο- δόσης ώστε και αυτά να κατευθυνθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του μήνα εκφράζουν κυβερνητικές πηγές. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των πρώτων συναντήσεων για τη τρίτη αξιολόγηση, ενώ την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συζητήσει με τους ομολόγους του το θέμα στο πλαίσιο του EuroWorkingGroup, το οποίο είναι και το ΔΣ του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν γίνει καθαρές πληρωμές 960 εκατ. ευρώ, ήτοι του 80% των οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να αποπληρώσει η κυβέρνηση εως το τέλος Οκτωβρίου (η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για επιπρόσθετες πληρωμές 400 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, πέραν των 800 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εκταμιευτεί για ληξιπρόθεσμα από τον ESM).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider