Την Τρίτη το κρίσιμο ραντεβού για απεργίες, επιδόματα και συντάξεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τρίτη το κρίσιμο ραντεβού για απεργίες, επιδόματα και συντάξεις

Την Τρίτη ορίστηκε το πρώτο κρίσιμο «ραντεβού» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα εργασιακά, με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει εκκρεμότητες ύψους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Τα «ανοικτά θέματα» που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι πολλά, με κυρίαρχα αυτά της αλλαγής του καθεστώτος των απεργιών και της απονομής των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

Πρακτικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ληφθεί απόφαση για απεργία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις σωματείων και εργαζομένων.

Στη διαπραγμάτευση θα τεθεί και το ζήτημα της εξόφλησης περίπου 100.000 κύριων συντάξεων, 115.000 επικουρικών και 62.000 εφάπαξ. Για να τακτοποιηθούν όμως όλες οι εκκρεμότητες μαζικά, πρέπει να δαπανηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Συνεπώς όχι μόνο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2018 (ύψους 689.000.000 ευρώ) θα ...κάνει «φτερά», αλλά θα αργήσει να ισορροπήσει, καθώς ο φορέας θα επιβαρυνθεί με μια έξτρα συνταξιοδοτική δαπάνη ύψους 700.000.000 – 800.000.000 ευρώ ετησίως.

Στη «βεντάλια» των θεμάτων που θα ανοίξουν κατά την διαπραγμάτευσης ανήκουν ο ΕΔΟΕΑΠ, οι συντάξεις χηρείας, καθώς και η αναμόρφωση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας, στέγασης, μεταφοράς κ.α.) που ανήκουν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Ειδικά για τα οικογενειακά επιδόματα, οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας το οποίο προτείνει κατάργηση του ειδικού επιδόματος των 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά, αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο και άνω παιδί από όσους έχουν υψηλό εισόδημα, αναδιανομή του επιδόματος των 500 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ή εναλλακτικά θέσπιση κατώτατου ορίου για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Απεργία για τον ΕΔΟΕΑΠ

Στην αγκαλιά του ΕΟΠΥΥ οδεύει -όπως όλλα δείχνουν- ο ΕΔΟΕΑΠ, μετά την άρνηση των κλιμακίων των Θεσμών στο σχέδιο διάσωσής του, σε συνδυασμό με την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί δεν θέλουν ένα ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ενώ στα κυβερνητικά σχέδια είναι το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ να εισπράττεται υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να δίνεται στον ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο «διασύνδεσης» του ΕΟΠΥΥ με τον ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο προωθούν κυβέρνηση και δανειστές, για να μην κλείσει το Ταμείο.

Σήμερα μάλιστα το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ θα έχει «ραντεβού» με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και αντιπροσωπεία του υπουργείου Υγείας, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εν όψει της αυριανής συνάντησής της με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. στην ΕΣΗΕΑ, με την απεργία διαρκείας να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.

Στο μεταξύ πριν λίγες ημέρες η «Ευρωκλινική» προχώρησε στην προσημείωση του κτιρίου του Οργανισμού στην οδό Σισίνη, για οφειλές ύψους 1.300.000 ευρώ. Μάλιστα ο ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να ζητήσει δάνειο από τις ενώσεις – μέλη του ύψους 2.000.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιηθούν οφειλές προς την «Ευρωκλινική» και το «Υγεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider