«Αγκάθι» στην αξιολόγηση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αγκάθι» στην αξιολόγηση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Μπορεί τα δημοσιονομικά να ανοίγουν την αυλαία των συναντήσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών - που θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την ερχόμενη Παρασκευή - ωστόσο, ένα από τα θέματα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Η καθυστέρηση της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται εκτός απρόοπτου να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, προκαλεί γκρίνιες, ενώ και από την πλευρά του ΔΝΤ κατά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα εισέπραξαν τη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών στα κόκκινα χαρτοφυλάκια τους.

Από την περασμένη Πέμπτη που έφθασαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκίνησαν μεταξύ άλλων και τις επαφές με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν φαίνεται να υποχωρεί. Άλλωστε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη εβδομάδα για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών, ζητώντας από τις τράπεζες πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Οι ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών ενισχύονται, καθώς εκτιμάται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αφορούν το 20%-25% των κόκκινων δανείων οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκουν «καταφύγιο» στην καθυστέρηση της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στις ακυρώσεις πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία από συλλογικότητες που αντιδρούν.

Οι πιέσεις από τους θεσμούς για την άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι δεδομένη, καθώς η εφαρμογή του μέτρου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα για την τρίτη αξιολόγηση και αυτό διότι για τις τράπεζες ένα σημαντικό κομμάτι της επίτευξης των στόχων για την απομείωση των κόκκινων δανείων τους περνά μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider