Φρανκφούρτη: Η πρόοδος είναι ευδιάκριτη στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρανκφούρτη: Η πρόοδος είναι ευδιάκριτη στην Ελλάδα

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τούνελ στο οποίο διαφαίνεται φως. Είμαστε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Η πρόοδος είναι ευδιάκριτη (στην Ελλάδα), δεν υπάρχει πόνος χωρίς κέρδος», λέει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρίντιγκερ Φράιχερ φον Ρόζεν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της ίδιας πόλης και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης «Frankfurter Gesellschaft».

«Το κλίμα έχει αλλάξει τόσο που ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πια να μιλά απταίστως ελληνικά», είπε χαριτολογώντας, αλλά πρόσθεσε πως «το κλίμα παίζει ασφαλώς ένα ρόλο, πρέπει όμως να υποστηρίζεται και από τους ανάλογους αριθμούς».

Ο κ. Φον Ρόζεν ο οποίος έλαβε μέρος στο Πολυσυνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου που γίνεται στην Αθήνα με θέμα «Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομάς: Επενδύσεις-Καινοτομία-Ανάπτυξη», επισημαίνει, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για να έρθει μια γερμανική επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει μια κατάσταση win-win, ένα ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ασφάλεια δικαίου, κανένας δεν το κάνει για φιλανθρωπικούς λόγους».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν με το FDP στην κυβέρνηση θα χειροτερέψει η κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα απαντά: «Όχι. Προεκλογικά λέγονται πολλά, αλλά το FDP είναι ένα κόμμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πάντως, αν ο κ. Λίντνερ γίνει υπουργός Οικονομικών, κάτι που είναι πιθανόν, δεν θα τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Διαγραφή του χρέους όπως έγινε και με τη Γερμανία μετά τον πόλεμο δεν είναι εφικτή κατά τον κ. φον Ρόζεν «διότι υπάρχουν και άλλες χώρες των οποίων δεν διεγράφησαν τα χρέη και δεν θα ήταν δίκαιο. Τώρα δεν είναι επίσης η καλύτερη στιγμή διότι υπάρχει και το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) το οποίο έτσι θα ενισχυθεί. Γι αυτό δεν μπορεί να γίνει...», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ερώτημα εάν το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) θα συναινέσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ. φον Ρόζεν απαντά ότι «πρέπει να περιμένει κανείς. Μόνο η ελάφρυνση δεν είμαι όμως βέβαιος ότι θα βοηθήσει. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές στην Ελλάδα».

Το μήνυμά του προς τους δυνητικούς επενδυτές μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι: «Η Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσα για επενδύσεις, έχει κάνει δραστικές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Όσα είπαν η κ. Λαγκάρντ, η Κομισιόν, ο κ. Ντάιζελμπλουμ είναι όλα πολύ θετικά. Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι όλα θα πάνε καλά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider