Διαβούλευση κυβέρνησης – θεσμών για το «ΣΔΟΕ» των Οικονομικών Εισαγγελέων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαβούλευση κυβέρνησης – θεσμών για το «ΣΔΟΕ» των Οικονομικών Εισαγγελέων

Να διασφαλίσουν ότι το «ΣΔΟΕ» των Οικονομικών Εισαγγελέων, η νέα ελεγκτική δομή που θα διερευνά παραγγελίες των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος δεν θα προκαλεί δυσχέρειες στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιδιώκουν οι θεσμοί.

Προς το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στην οποία εξετάσθηκε ο ρόλος της υπηρεσίας που θα στελεχωθεί από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα, μετά από παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων.

Η νέα υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει σε έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου, καθώς και σε έρευνες άλλων χώρων εκτός επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου, όταν υπάρχουν στοιχεία ή βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση οικονομικών παραβάσεων, μετά από συναίνεση του ελεγχόμενου ή προηγούμενη άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα.

Θα μπορεί επίσης να προχωρά σε συλλήψεις και ανακρίσεις προσώπων και έρευνες μεταφορικών μέσων, αγαθών, καταστημάτων, αποθηκών, οικιών και λοιπών χώρων, καθώς και στη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων, όπως και σε κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.

Ακόμη, θα μπορεί να προχωρά σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ή σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Πολλές από τις παραπάνω αρμοδιότητες ωστόσο εμπίπτουν στην ευθύνη της ΑΑΔΕ και ενδεχομένως να προκαλούν πρόβλημα συναρμοδιότητας. Να σημειωθεί πως το αναθεωρημένο Μνημονίου προβλέπεται ότι η έρευνα που θα κάνει το νέο «ΣΔΟΕ» θα πρέπει να καταλήγει σε φύλλο ελέγχου, το οποίο θα αποτελεί πληροφοριακό δελτίο – δεν θα δεσμεύει- για τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εξετάζουν το κατά πόσο οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη νέα αυτή δομή διευκολύνουν να απελευθερωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από το μεγάλο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών για έλεγχο και έρευνα υποθέσεων οικονομικού αντικειμένου ή τελικά θέτουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στο έργο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider