Πιο γρήγορες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων θέλει η ΤτΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο γρήγορες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων θέλει η ΤτΕ

Την ώρα που οι τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν κόκκινα δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2019, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο Reuters καλεί τον τραπεζικό τομέα να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα στην αντιμετώπιση του κακού χρέους.

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για την μείωση κακών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Alpha) σχεδιάζουν να πουλήσουν ως και 5,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων στις αρχές του επόμενου έτους. Αν αυτό γίνει τότε οι συνολικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα οι πωλήσεις αυτές αφορούν δάνεια για τα οποία οι τράπεζες έχουν γράψει τις απώλειες τους και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τα δάνεια με εξασφαλίσεις. «Οι απευθείας πωλήσεις NPLs χωρίς εξασφαλίσεις είναι αυτές που θα ξεκινήσουν το χορό» δήλωσε στέλεχος της Αlpha Bank.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ότι οι εγγυήσεις που περιλαμβάνουν πολλά δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορεί να έχουν μικρότερη αξία από αυτήν που αναγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν ισχύει αυτό, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις και άρα να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider