Νέος «πόλεμος» κυβέρνησης και δικαστών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος «πόλεμος» κυβέρνησης και δικαστών

Τον φόβο ότι η Δικαιοσύνη «θα εκτεθεί» εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα «Πόθεν Έσχες», συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Έτσι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, έγραψε ένα ακόμα κεφάλαιο στον πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, παρά τη σημείωση πως «περιμένω να ενημερωθώ επίσημα».

Στον «πάγο» η υπουργική απόφαση

Στον πάγο βάζει το ΣτΕ την από 13.10.2016 υπουργική απόφαση που καθόριζε τον «τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) και των ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων αυτών» κρίνοντας αντισυνταγματικές πολλές σχετικές διατάξεις της με την υπ αριθμόν 2649/2017 απόφασή της 70 σελίδων.

Σύμφωνα με την απόφαση η ηλεκτρονική υποβολή η οποία αφορά σε όλους τους υπόχρεους, όχι μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι συνταγματική, καθώς «η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων». Ωστόσό όπως αναφέρεται θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί η διαδικτυακή εφαρμογή, ώστε να «μην καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η υποβολή δήλωσης μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από τον μέσο χρήστη».

Αντισυνταγματική κρίνεται και η διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας καθώς και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, και σύμφωνα πάντα με την απόφαση θα πρέπει να διαφοροποιηιεί και η διάταξη σχετικά με τον χρονικό περιορισμό. Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η παράλειψη της υπουργικής απόφασης να προβλέψει εύλογο χρονικό περιορισμό (που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία) για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας. Ενόψει της σοβαρότητας των απειλουμένων κυρώσεων, η διοίκηση οφείλει να απλοποιήσει τον τρόπο ηλεκτρονικής κατάθεσης των δηλώσεων πόθεν Έσχες διαμορφώνοντας την διαδικτυακή εφαρμογή με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητή από το μέσο χρήστη.

Διαφοροποιήσεις θα πρέπει να υπάρξουν σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ και σχετικά με την παράλειψη της υπουργικής απόφασης να προβλέψει εύλογο χρονικό περιορισμό (που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία) για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας. θα υπάρξει για τους δικαστές και τους συζύγους τους ένα 15μελές όργανο, το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεων. Αυτό θα πρέπει να συγκροτείται "τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Επιπλέον η απόφαση του ΣΤΕ αναφέρει πως μετά την πρώτη δήλωση, στις επόμενες περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή ενώ κάνει δεκτό μόνο τον δειγματοληπτικό έλεγχο κι όχι η καθιέρωση του υποχρεωτικού ελέγχου.

Τέλος, με προεδρεύων τον κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήρη Σκαλτσούνη η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτή και την προσφυγή των δικαστικών Ενώσεων κρίνοντας ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης. Να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι δικαστικές ενώσεις είχαν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση.

Αρνητική έκπληξη Βούτση

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη - αναμένοντας και την επίσημη απόφαση προς μελέτη - για τις πληροφορίες που μεταφέρουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ - μετά από προσφυγή των δικαστικών ενώσεων - αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider