Στουρνάρας: Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε σήμερα ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, το χρέος και την ελληνική οικονομία, ενώ έκανε αναφορές και στις επιβεβλημένες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Όπως τόνισε ο ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, καθώς έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος», ανέφερε σχετικά.

Κατά τον κ. Στουρνάρα η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο ίδιος είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε να στοχαστούμε για το μέλλον της Ευρώπης και να βρούμε τους τρόπους για να ενδυναμώσουμε την ΟΝΕ. «Η κατάλληλη ευκαιρία είναι τώρα που η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνεται και οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν», είπε και προσέθεσε πως τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Την ενίσχυση των μηχανισμών μακροοικονομικής εξισορρόπησης ώστε να λειτουργούν συμμετρικά, τόσο για τις χώρες-μέλη με ελλείμματα όσο και για χώρες-μέλη με πλεονάσματα.
  • Την ενίσχυση των μηχανισμών επιμερισμού τόσο των κινδύνων όσο και των ευθυνών.
  • Την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ανθεκτικότητας του ευρώ σε μελλοντικές κρίσεις.
  • Την αυξημένη λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλύοντας τις προτάσεις, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η συνεχής και αυξανόμενη συσσώρευση πλεονασμάτων σε ορισμένες χώρες-μέλη της ευρωζώνης δυσκόλεψε τις προσπάθειες προσαρμογής των ελλειμματικών χωρών, προκαλώντας σε αυτές μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία και πως για αυτό το λόγο πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί οικονομικής εξισορρόπησης εντός της ευρωζώνης και να λειτουργούν συμμετρικά και για τις χώρες-μέλη με ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο και για τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα.

«Σύμφωνα με τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, για να λειτουργεί η νομισματική ένωση αποτελεσματικά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να είναι πέρα από τα όρια από -3% του ΑΕΠ ως και +5% του ΑΕΠ. Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ επί 7-8 χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα, όπως εμείς», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για τον επιμερισμό των κινδύνων στην ευρωζώνη είπε πως αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία μιας χρηματοπιστωτικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει πλήρως ενοποιημένες χρηματοπιστωτικές αγορές. «Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων και με την ενοποίηση όλων των κανόνων λειτουργίας και εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ένα αποτελεσματικό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων έχει ως προαπαιτούμενο τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης (fiscal backstop) που θα μπορούσε να ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», είπε σχετικά.

Στάθηκε δε στη δημιουργία και ενός κεντρικού εργαλείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη ζώνη του ευρώ για την απορρόφηση τυχόν ισχυρών μακροοικονομικών κραδασμών και την προστασία από τις ασύμμετρες διαταραχές που προκαλούν οι περιφερειακοί κλυδωνισμοί, αλλά και σε άλλες προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως η έκδοση ευρωπαϊκών «ασφαλών» ομολόγων (ESBies) και, σε απώτερο στάδιο, ευρωομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης έναντι της ανεργίας.

«Είναι αυτονόητο βέβαια ότι πρωτίστως πρέπει να προχωρήσουν εκείνες οι αλλαγές που δεν απαιτούν τροποποιήσεις στη Συνθήκη, ενώ αλλαγές που απαιτούν τροποποιήσεις σ’ αυτή πρέπει να αφεθούν για χρόνο που οι συνθήκες θα είναι πιο ώριμες. Στο σημείο αυτό σημειώνω με ικανοποίηση κάποια σύγκλιση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στα ζητήματα αυτά. Όπως επίσης και τις διαφορές απόψεων για το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές: Με διακυβερνητική συμφωνία ή μέσω θεσμικών ρυθμίσεων», υπογράμμισε ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider