Για επενδυτικό «σαφάρι» ο Αλέξης Τσίπρας στο Σικάγο 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για επενδυτικό «σαφάρι» ο Αλέξης Τσίπρας στο Σικάγο 

Το πολιτικό επίκεντρο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ βρίσκεται αναμφισβήτητα στην Ουάσινγκτον και στην συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το οικονομικό όμως επίκεντρο είναι στο Σικάγο γιατί εκεί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπρόσωπους της ελληνικής ομογένειας με βασικό διακύβευμα τις εδώ και χρόνια πολυπόθητες αλλά σχετικά… άφαντες επενδύσεις Ελληνοαμερικανών στην Ελλάδα.

Από την αρχή της κρίσης και καθ’ όλη διάρκεια των Μνημονίων που η χώρα μας αναζητεί με αγωνία κεφάλαια από το εξωτερικό, πολλοί ήταν αυτοί που κοίταζαν και κοιτάζουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα προς την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Παρά όμως τις κατά καιρούς υποσχέσεις και εξαγγελίες καμία σημαντική επένδυση δεν έχει προέλθει μέχρι σήμερα από εκεί, μέχρι τουλάχιστον την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο κοινοπρακτικό σχήμα της Calamos – Exin.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Σικάγο δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν πολλές περιοχές στις ΗΠΑ που έχουν ισχυρή Ελληνική κοινότητα, αλλά στο Σικάγο βρίσκεται η «καρδιά» της Ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικότητας. Εκεί εδρεύει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο έχει μεγάλη επιρροή και κύρος στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Το Σικάγο είναι και η έδρα σημαντικών Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που επενδύουν ή προτίθενται να επενδύσουν στη χώρα.

Ο πρώτος είναι βέβαια ο Τζον Κάλαμος, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Calamos Investments διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του κ. Κάλαμος μαζί με την ολλανδική Exin ήταν και αυτή που επικράτησαν στον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Ελλάδα. Το όνομα του εντοπίζεται στις λίστες του Forbes με τους πλουσιότερους αμερικανούς επιχειρηματίες, καθώς η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 1 δισ. δολάρια. Ο ίδιος είναι μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative), το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων για την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.

Ελληνοαμερικανός είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Calamos Invesments, Τζον Κουδούνης. Ο οποίος έχει μακρά θητεία σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ το 2010 ήταν ο νεώτερος CEO της Wall Street. Ο κ. Κουδούνης σε πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ όπως το Reuters και το Bloomberg έχει δηλώσει ότι τώρα είναι ο καιρός για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αυτή που έχει ήδη επενδύσει στην ελληνική αγορά, αν και πολύ προσεκτικά μέχρι στιγμής, είναι η οικογένεια του Μάικ Χαλικιά. O έμπειρος τραπεζίτης (και στενός φίλος του Τζον Κάλαμος) είναι μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI REIT) η οποία χτίστηκε γύρω από το χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων που είχε αγοράσει ο ίδιος το 2012 από την Εμπορική Τράπεζα. Έχοντας ως πρόεδρο τον γιο του κ. Αριστείδη Χαλικιά, η ICI ΑΕΕΑΠ πραγματοποιεί συνεχώς μέχρι σήμερα επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, αγοράζοντας κυρίως πρώτης κατηγορίας καταστήματα και γραφεία. Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Χαλικιάς σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες του ομίλου του στην Ελλάδα και ειδικά στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και το τουριστικό real estate καθώς και στην χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς η οικογένεια ασχολείται και με την τραπεζική.

Εξάλλου, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας τραβάει σταθερά τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επενδυτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με όχι τόσο καλά αποτελέσματα για αυτούς είναι η αλήθεια. Ο κ. Κουδούνης πάντως εκτιμά ότι τα ξένα hedge funds διάστηκαν να επενδύσουν στην χώρα και στις ελληνικές τράπεζες και για αυτό μετράνε ζημιές από αυτές τις επενδύσεις. Αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και αν τελικά θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να εισρεύσουν ελληνοαμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Και το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου θα μπορέσουν να πείσουν τους ομογενείς να επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider