Επιφυλακτικός με την δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης ο Βάιντμαν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικός με την δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης ο Βάιντμαν

Κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος είναι ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γενς Βάιντμαν, με τα σχέδια του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για μία δημοσιονομική ένωση (της Ευρωζώνης), αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο εβδομαδιαίο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche ότι μία δημοσιονομική ένωση δεν θα επιφέρει διαρκή σταθερότητα, εάν δεν συνοδευθεί από ισχυρότερους κανόνες για τις κρατικές δαπάνες και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η επανοικοδόμηση της Ευρωζώνης σε μία πιο ολοκληρωμένη δημοσιονομική και πολιτική ένωση απαιτεί μία ευρεία μεταφορά κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι για το οποίο υπάρχει μικρή διάθεση, είπε ο Βάιντμαν.«Αυτό θα απαιτούσε αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ. Δεν βλέπω σήμερα καμία βούληση γι' αυτό. Ακούω πολλά για κοινές υποχρεώσεις, αλλά λίγα για κοινές αποφάσεις και έλεγχο», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Χωρίς μία ισορροπία δράσεων και ομοσπονδιοποίησης, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί μία σταθερή δημοσιονομική θέση. «άν κάποιος δίνει εντολές και μετά πληρώνουν άλλοι, αυτό δεν θα εξελιχθεί καλά για πολύ», πρόσθεσε ο Βάιντμαν.

Οι εκκλήσεις για τη δημοσιονομική ένωση αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μέτρων, τα οποία προωθεί ο Μακρόν για τη δημιουργία μίας πιο ολοκληρωμένης οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι θα στήριζε έναν μικρό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της, αν και δεν είναι σαφές ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να δοθούν στον υπουργό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider