ΕΕ: Ύποπτα για «δεσμούς» με την τρομοκρατία τα 500άρικα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ύποπτα για «δεσμούς» με την τρομοκρατία τα 500άρικα

Τα 500άρικα μπαίνουν στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία χαρακτηρίζει «ανησυχητικά υψηλό» τον αριθμό των μεγαλύτερων σε αξία χαρτονομισμάτων της Ευρωζώνης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για σύνδεση με την τρομοκρατία.

«Η χρήση νομισμάτων υψηλής ονομαστικής αξίας, και συγκεκριμένα τα 500άρικα, είναι ένα πρόβλημα που έχουν αναφέρει οι διωκτικές αρχές», αναφέρει το προσχέδιο στο οποίο είχαν πρόσβαση οι Financial Times.

«Τα χαρτονομίσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη ζήτηση μεταξύ των εγκληματικών στοιχείων, λόγω της υψηλής αξίας και του χαμηλού όγκου κυκλοφορίας τους», αναφέρει το έγγραφο.

Για τη διερεύνηση του ζητήματος, η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τη Europol, αλλά όσο και αν αναζητά τρόπους να περιορίσει τη χρήση των χαρτονομισμάτων από τους εγκληματίες, ο έλεγχος του φυσικού χρήματος ανήκει αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το ζήτημα εξετάζεται από την κεντρική τράπεζα ήδη αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. «Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, είμαστε αποφασισμένοι να μην διευκολύνουμε τους εγκληματίες», τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η Europol τον περασμένο χρόνο, τα καταστήματα συνήθως αρνούνται να δεχθούν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως αντιστοιχούν στο 1/3 της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, ο αριθμός των 500άρικων έχει αυξηθεί δυσανάλογα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από το 2002.

Σημειώνεται ότι το 500άρικο είναι ένα από τα χαρτονομίσματα με τη μεγαλύτερη ονομαστική αξία στον κόσμο και στόχος που τέθηκε σε κυκλοφορία ήταν να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα αντίστοιχης αξίας.

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του François Hollande να πατάξει την τρομοκρατία, μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Παράλληλα, σχεδιάζεται η επιβολή αυστηρότερων κανόνων παρακολούθησης των εικονικών νομισμάτων, όπως είναι το bitcoin, καθώς θεωρείται ότι οι εν λόγω συναλλαγές προσελκύουν εγκληματικά στοιχεία, καθώς προς το παρόν δεν διέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ένα πρόβλημα είναι ότι, παρότι οι συναλλαγές σε bitcoin καταγράφονται, «δεν υπάρχει μηχανισμός αναφοράς ανάλογος με αυτόν που εφαρμόζεται στο τυπικό τραπεζικό σύστημα ούτως ώστε να εντοπίζονται πιθανά κρούσματα ύποπτων συναλλαγών.

Σε πρώτη φάση, η Κομισιόν θα εισηγηθεί την ένταξη των «ανώνυμων συναλλαγών συναλλάγματος» στο πλαίσιο των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος). Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων «κανονισμών αδειοδότησης και εποπτείας» στον κλάδο.

Τέλος, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την τήρηση «μαύρης λίστας» με τα κράτη μέλη που παρουσιάζουν «στρατηγικές ελλείψεις στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Η εν λόγω λίστα αναμένεται να έχει καταρτιστεί έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider