Πιέσεις για μείωση συντάξεων από τους δανειστές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις για μείωση συντάξεων από τους δανειστές

Αντιμέτωπη με την απαίτηση των δανειστών για μείωση των συντάξεων –κύριων και επικουρικών- θα βρεθεί αυτές τις ημέρες η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τoν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο θα έχει την πρώτη συνάντηση την προσεχή Τετάρτη με Πέμπτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να τους πείσει ότι τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης από την αύξηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα και η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα για όλους, θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Στον αντίποδα οι επικεφαλής του κουαρτέτου κάνουν λόγο ακόμα και για μείωση κατά 6% των κύριων συντάξεων ανεξαιρέτως ποσού, ή 15% σε όσες ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έχουν να κάνουν και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα τεθεί και το θέμα της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης, στα 20 και όχι στα 15 έτη ασφάλισης.

Παράλληλα θα συζητηθεί και ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και κατά 1,5% έως το τέλος του 2019, που θα κρίνει εν πολλοίς και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος και συγκεκριμένα εάν η συνταξιοδοτική δαπάνη διατηρηθεί εντός στόχου.

Κατάρρευση του ΙΚΑ

«Αγκάθι» στα διαπραγματευτικά χαρτιά της ελληνικής πλευράς, θα είναι τα δυσοίωνα στοιχεία για την κατάρρευση του ΙΚΑ που δυναμιτίζουν την προσπάθεια ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με μελέτη του κυριότερου Ταμείου της χώρας, οι εισπράξεις του ΙΚΑ από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν την τελευταία τετραετία κατά 5 δισ. ευρώ (-34,34%) στα 9,479 δισ. ευρώ από 14,437 δισ. ευρώ και συνολικά κατά 13 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν οι κατ΄ έτος μειώσεις.

Η μείωση οφείλεται στην μείωση των απασχολουμένων (-11,54%), των ασφαλιζόμενων αποδοχών κατά 10,5 δισ. ευρώ (-31,53%, από 33,379 δισ. ευρώ στα 22,854 δισ. ευρώ, δηλαδή σωρευτική απώλεια 26 δισ. ευρώ).

Παρότι από το 2013 και μετά αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων, τα έσοδα από εισφορές μειώθηκαν, καθώς οι νέες προσλήψεις αντιστοιχούσαν σε μικρότερες αποδοχές, λόγω της αντικατάστασης των «ακριβότερων» με «φθηνότερους» εργαζομένους (καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας). Για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση «άγγιξε» το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους όπου παρατηρήθηκε μείωση 15,38%.

Η κατάσταση αυτή, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και «εκ περιτροπής» εργασία (326.967).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider