Λιαργκόβας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα γιατί οι καθυστερήσεις στοιχίζουν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιαργκόβας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα γιατί οι καθυστερήσεις στοιχίζουν

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων ο Παναγιώτης Λιαργκόβας καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αφού ε διαφορετική περίπτωση «ο λογαριασμός ανεβαίνει επικίνδυνα».

Από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τη «Θέση της Ελλάδος στο μέλλον της Ευρώπης», ο κ. Λιαργκόβας απάντησε στο ερώτημα «τί απομένει να κάνει αυτή την στιγμή η Ελλάδα».

«Καταρχάς το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο «καίει» τις τράπεζες- δεδομένων και των τεστ αντοχής που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής κ. Μ. Κύρκος και η ομάδα «Μεταρρυθμίσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας σε αντίθεση με μια ακόμα αργόσυρτη διαπραγμάτευση, όπως η περσινή η οποία έχει πλείστες αρνητικές επιπτώσεις. «Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν» ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα υπογράμμισε και την ανάγκη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί. «Είναι άλλο πράγμα να ψηφίζεις νομοσχέδια στη Βουλή και άλλο να τα εφαρμόζεις και θυμίζω ότι στο τρίτο μνημόνιο υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που αφορούν π.χ. τα κλειστά επαγγέλματα».

Αναφερθείς στους μείζονες στόχους του επόμενου διαστήματος σημείωσε ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τόσο η αντιμετώπιση της ελάφρυνσης του χρέους όσο και «η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου ή η ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης» είναι στην πρώτη γραμμή. Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε 80 με 100 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα πρωτοβουλίες.»

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή περιγράφοντας την ελληνική οικονομία μετά την κρίση, ανέφερε ότι πλέον η κατάσταση «είναι πιο ομαλή, έχουμε μια πιο εξομαλυμένη κατάσταση, χωρίς συζητήσεις για Grexit, ενώ οι μείζονες ανισορροπίες διορθώθηκαν (π.χ. τα δίδυμα ελλείμματα εξαλείφθηκαν).

«Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι έχει διαμορφωθεί μία ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Συναφώς ψηφίστηκαν μέτρα που αύξησαν την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωζώνη, έστω κι αν ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξαν πολλές θυσίες και λάθη (π.χ. μη δίκαιη κατανομή των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider