Ταγιάνι: Ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές σε όλη την ΕΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταγιάνι: Ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές σε όλη την ΕΕ

«Δεν μπορεί να έχει άλλους φορολογικούς συντελεστές η Ελλάδα κι άλλους η Ιταλία» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι την Τετάρτη στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψης για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς, μάλιστα στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, για το θέμα της υπερφορολόγησης – και τις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – με δεδομένη την επιβολή του τέλους διαμονής από το 2018 ο ίδιος χαρακτήρισε το ζήτημα «εσωτερική υπόθεση» τονίζοντας όμως ότι από τα μηνύματα που λαμβάνουμε πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε η αύξηση της φορολογίας είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθά τον τουριστικό κλάδο αλλά στην περίπτωση της χώρας μας ήταν αναγκαία στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.

Ωστόσο για το θέμα της υπερφορολόγησης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων σημείωσε ότι αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο το οποίο θα πρέπει να μπει ψηλά στην Ατζέντα της Ευρώπης ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού που εισφέρει το 10% του ΑΕΠ της Ένωσης.

Δηλώνοντας σύμφωνος με το όραμα της κοινής οικονομικής πολιτικής της Ένωσης με ένα κεντρικό η οποία θα έχει ένα κεντρικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο εκφράζεται από όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά χείλη το τελευταίο διάστημα ο κ. Ταγιάνι άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ωφέλιμη μια φορολογική εναρμόνιση σε πολλά επίπεδα , όπως για παράδειγμα μεταξύ των πλατφορμών διαμοιρασμού και άλλων ψηφιακών πλατφορμών και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων για την προώθηση ενός υγιούς ανταγωνισμού. «Οι κανόνες πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις , είτε επιχειρούν διαδικτυακά είτε offline. Επί του παρόντος οι διαδικτυακές πλατφόρμες λειτουργούν εκτός κανόνων και νόμου και πολλές εξ αυτές κατέχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά αποδίδοντας πολύ μικρή φορολογία και μεταφέροντας το μεγαλύτερο εκ των κερδών τους εκτός ΕΕ» ανέφερε ο κ. ΤΑγιάνι χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένο το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η φορολογική εναρμόνιση και η μείωση των φόρων θα συμβάλλουν στον να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους.

«Η Ελλάδα είναι και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι πολλοί είναι οι τουρίστες που ξεκινούν το ταξίδι τους από τη χώρας μας και επισκέπτονται στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην αύξηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγώντας ότι θα προτείνει να αποδεσμευτούν πρόσθετα κεφάλαια για τον κλάδο από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και να εξετασθεί ως αυτόνομο πρόγραμμα. Μάλιστα ανέφερε ότι ο τουρισμός θα πρέπει να αποκτήσει τον δικό του επίτροπο από τους 27 της ΕΕ αφού τα επόμενα 10 χρόνια το τουριστικό ρεύμα αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 2 δις επισκέπτες και το ποσοστό του ΑΕΠ που προέρχεται από τον τουρισμό να φτάσει τα 2,1 τρισ. από τα 1,6 δισ. που είναι σήμερα.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι, κρίνεται απαραίτητη τόσο η διευκόλυνση των επιχειρηματιών από την γραφειοκρατία και μια γρήγορη διαδικασία δανειοδότησης όσο και η εστίαση στην επαγγελματική κατάρτιση όσων απασχολούνται στη βιομηχανία του τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider