«Μικρό καλάθι» για το χρέος, «κουβέντα» για τις τράπεζες ο Ντάισελμπλουμ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για το χρέος, «κουβέντα» για τις τράπεζες ο Ντάισελμπλουμ

Με πιο χαλαρή και πρόσχαρη διάθεση, διαφορετικός απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε στο κατώφλι του Eurogroup, εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιστρέφοντας δύο χρόνια μετά στον «τόπο του εγκλήματος» -στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές-θρίλερ με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο ίδιος κάνει λόγο για έναν «κύκλο που έκλεισε» με ευτυχή κατάληξη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη -κάτι που αποτελούσε και προσωπικό του στόχο, όπως αποκάλυψε εχθές.

Λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία του στο Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών «ονειρεύεται» μια μόνιμη θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης -η οποία θα μετουσίωνε και τη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Το όραμα αυτό αποτελεί ναυαρχίδα του Γάλλου πρωθυπουργού Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα σύμμαχο με «πήλινα πόδια» μετά τις εκλογές στη Γερμανία που επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην πολιτική πυγμή της Άγκελα Μέρκελ.

Ο Ντάισελμπλουμ, πάντως, εκτιμά ότι οι γερμανικές εκλογές δεν θα φέρουν κάποια αλλαγή στις «παγιωμένες και ξεκάθαρες» θέσεις του Eurogroup ως προς την ελληνική ατζέντα και, συγκεκριμένα, την ελάφρυνση του χρέους. Έκανε λόγο για «ελάφρυνση το 2018 εφόσον χρειαστεί», και μάλιστα «εάν τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τα επιδιωκόμενα».

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί πάγια θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν παύει όμως να αποτελεί και «ψυχρολουσία» για την ελληνική κυβέρνηση που πιέζει για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ει δυνατόν και την ερχόμενη άνοιξη, ούτως ώστε να ανοίξει, αφενός, ο δρόμος για συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και, αφετέρου, η πόρτα της φτηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ -για όσο τουλάχιστον διαρκέσει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) που αναμένεται από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει να συρρικνώνεται.

Τραπεζικό δράμα

Την ίδια ώρα που τα φλας αναβόσβηναν στο υπουργείο Οικονομικών και τα χαμόγελα χαρίζονταν πλατιά και αφείδωλα, ένα άλλο δράμα εκτυλίσσονταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό: ο Γενικός Δείκτης βυθιζόταν μέσα σε λίγα λεπτά στο -4%, με τις τράπεζες να αποτελούν τις πρωταγωνίστριες του δράματος σημειώνοντας έως και διψήφια πτώση.

Την σκανδάλη τράβηξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου αποκάλυψε ότι τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να επισπευστούν και να διαχωριστούν αυτά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες, ο Ντάισελμπλουμ απέφυγε τεχνηέντως να τοποθετηθεί, αποφεύγοντας έτσι την «καυτή πατάτα» εν μέσω έντονων συζητήσεων που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπό την πίεση του ΔΝΤ για έλεγχο του ενεργητικού τους (AQR).

Ευχάριστη αλλά λιτή σε μηνύματα η επίσκεψη του «Mr. Eurogroup». Ίσως η επικείμενη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ να προκαλέσει μεγαλύτερη… αίσθηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider