Χουλιαράκης στο insider.gr: Θετική είδηση τα πρόωρα stress test

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χουλιαράκης στο insider.gr: Θετική είδηση τα πρόωρα stress test

Ως πολύ καλή είδηση εκλάμβανει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, εφόσον ισχύει, το δημοσίευμα του Bloomberg, ότι δρομολογείται η διεξαγωγή των stress test ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο.

Ερωτηθείς από το insider.gr δήλωσε ότι «ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση να υποδηλώνει μιας μορφής άτυπου συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ προκειμένου το δεύτερο να αποσύρει την αξίωσή του για διενέργεια ελέγχου στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR).

Διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Υπογράμμισε δε ότι είτε γίνουν τον Φεβρουάριο είτε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες το καλοκαίρι του 2018 οι ελληνικές τράπεζες περνούν άνετα τα στρες τεστ καθότι πληρούν τις προυποθέσεις για το έτος 2017.

Αντίστοιχα θετική ήταν η ανταπόκριση και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Απαντώντας στο insider.gr ανώτατοι κύκλοι της ΤτΕ συμφώνησαν με την εκτίμηση Χουλιαράκη ότι η επίσπευση των τεστ αντοχής είναι καλή εξέλιξη και ότι πίσω από αυτή υπάρχει μιας μορφής συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Νωρίτερα από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε διαμηνύσει ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο σπριντ αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, προέβλεψε υπέρβαση του στόχου για το 2017 στο 2,1 – 2,2%, γεγονός που όπως εξήγησε σημαίνει ότι «θα πιάσουμε άνετα τον στόχο του 3,5% για το 2018», σημείωσε ο κ. Χουλαριάκης.

Η ανάπτυξη 2,8% για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% και ο στόχος για το 2018 διαμορφώνεται στο 2,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

«Κάτι λάθος συμβαίνει στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και όχι στην Ελλάδα, αφού μετά από εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία, στο 1% στις τελευταίες προβλέψεις του», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το μνημόνιο.

Οι αβεβαιότητες αίρονται και αυτός είναι ο λόγος που σημειώνεται επανεισροή των καταθέσεων στη χώρα τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

Για να αποφεύγουμε την επανάπαυση, ο κ. Χουλιαράκης σκιαγράφησε τα εξής τρία βασικά βήματα:

  • Γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης -πριν το τέλος του έτους
  • Να αναπτύξουμε μία ζώνη προστασίας (buffer) που θα χαρακτηρίσει το τοπίο και μετά το clean exit
  • Να προσδιορίσουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider