Bloomberg: Τον Φεβρουάριο τα stress tests των ελληνικών τραπεζών 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τον Φεβρουάριο τα stress tests των ελληνικών τραπεζών 

Η Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει να ξεκινήσει τα stress tests των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών της χώρας στα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο να έχει καθορίσει πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέχρι και τον Ιούνιο, το κατά πόσο θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του το Bloomberg.

O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την Δευτέρα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (EEM) μπορεί να ξεκινήσει τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως μάλιστα αναφέρει το δημοσίευμα, έχει ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες να στείλουν δεδομένα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί να είναι έτοιμα ακόμη και στο πρώτο μισό του Μαΐου.

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την μετά τα Μνημόνια εποχή, με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η είδηση για τα stress tests έρχεται μετά από την απαίτηση του ΔΝΤ τον Ιούλιο για ένα νέο έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quality Review – AQR). Αίτημα το οποίο δημιούργησε προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζας της Ελλάδας και η ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι ένα ΑQR θα προκαλούσε πρόβλημα στις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν ασκήσει κριτική στην χώρα επειδή δεν κινείται αρκετά γρήγορα για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο δεν είναι ακόμα λειτουργική.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Αρχές έχουν ξεκινήσει την επιθεώρηση των δύο τραπεζών (Εθνική και Alpha Bank) προκειμένου να εκτιμήσουν το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που διαθέτουν. Η αξιολόγηση των υπόλοιπων δύο συστημικών τραπεζών (Πειραιώς και Eurobank) θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι τράπεζες έχουν λάβει τις απαραίτητες προβλέψεις και το αν θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια. Με τα αποτελέσματα των stress tests να σχεδιάζονται να δημοσιευθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, οι τράπεζες μπορεί να αποτρέψουν άλλο ένα AQR. Το θέμα μπορεί να συζητηθεί στη φθινοπωρινή συνάντηση του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου.

«Ο ΕΕΜ θα λάβει τις αποφάσεις του πλήρως ανεξάρτητα, και αυτό που σκοπεύει να κάνει του χρόνου είναι να έχει τα stress tests», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider