Οι 60 ημέρες που διχάζουν την αγορά

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 60 ημέρες που διχάζουν την αγορά

Μαχαίρια βγήκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους των Ελλήνων γαλακτοβιομήχανων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τόσο την υποχρεωτική πληρωμή εντός 60 ημερών των παραγωγών που διαθέτουν στο εμπόριο νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα όσο και την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) με μια σκληρή ανακοίνωση προειδοποίησε ότι «τόσο η νομοθεσία για την εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων όσο και η θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα μέτρα για την εγχώρια ανάπτυξη με τον τρόπο που προτείνεται να εφαρμοστούν».

Χωρίς οι εκπρόσωποι του συνδέσμου να παραγνωρίζουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις είναι προς την θετική κατεύθυνση και θα μπορούσαν να βάλλουν τέλος στην ασυδοσία των μακροχρόνιων εμπορικών πιστώσεων, «ο μεροληπτικός όμως τρόπος που εφαρμόζεται», όπως λένε οι γαλακτοβιομήχανοι είναι αθέμιτος και δημιουργεί τεράστιες διακρίσεις και στρεβλώσεις στο εμπόριο” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ενώ «θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης να πληρώνουν στο 60ήμερο που θεσπίζεται, εξαιρείται σκανδαλωδώς η εμπορική συνδιαλλαγή των παραγωγικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης». Δικαιολογούν τη θέση αυτή υποστηρίζοντας ότι «μετατρέπονται οι παραγωγικές επιχειρήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα χωρίς να εισπράττουν κανένα επιτόκιο δανεισμού» και αυτό καθώς λένε ότι θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τον παραγωγό σε λιγότερο από 60 μέρες και θα εισπράττουν από την λιανική πώληση την αξία των πωληθέντων προϊόντων ακόμα και σε 9 μήνες.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλοντας να κάμψουν τις αντιδράσεις σημείωναν ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στη Βουλή αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επεκτείνουν το μέτρο της υποχρεωτικής πληρωμής εντός 60 ημερών σε ολόκληρη την αλυσίδα από την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διακίνηση έως και τη λιανική πώληση, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Όμως και αναφορικά με το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα υπάρχουν αντιδράσεις. ΄Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ ενώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εξαιρεί όλα τα εισαγόμενα προϊόντα με αποτέλεσμα να γίνεται τουλάχιστον επικίνδυνο και καταστροφικό για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα καθώς τους προσθέτει κόστος, περιπλοκότητα και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα που δεν είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν απολύτως τίποτα στις συσκευασίες τους.

Μάλιστα σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων εφόσον εφαρμοστούν θα είναι καταστροφικές καθώς δημιουργούν υψηλά κόστη στις επιχειρήσεις και « αποθαρρύνουν πλήρως την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα που είναι ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας στη χώρα μας».

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας και σε αυτές τις επισημάνσεις των εκπροσωπών των γαλακτοβιομηχάνων σημειώνουν ότι η δυνατότητα της αναγραφής θα έχει διάρκεια 30 μήνες, καθώς αναμένεται να ανοίξει και πάλι συζήτηση την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των πιέσεων που ασκούν οι βόρειες χώρες (Βέλγιο και Δανία κυρίως) που βλέπουν να θίγονται τα συμφέροντά τους. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα ναι μεν δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγραφή στα εισαγόμενα προϊόντα όμως μέσα από τους έλεγχους στα ισοζυγία γάλακτος μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των ελλήνων παραγωγών και βιομηχάνων.«Δεν θέλουμε να αναστατώσουμε την αγορά. Θέλουμε, πραγματικά, να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας τον αδύναμο κρίκο σε αυτή τη διαδικασία, που είναι ο παραγωγός» ,δήλωσε μάλιστα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider