Σχέδια για έξοδο στις αγορές τον Οκτώβριο κάνει η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδια για έξοδο στις αγορές τον Οκτώβριο κάνει η κυβέρνηση

Προσπάθειες να ενισχύσει έγκαιρα τον «κουμπαρά» που έχει ανοίξει για την μετά Μνημόνιο εποχή κάνει η κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να βγει στις αγορές εντός του Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πρόσθετα χρήματα στο λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα η κυβέρνηση εξετάζει να εξέλθει στις αγορές τον Οκτώβριο ανταλλάσοντας (swap) ομολόγα που είχαν εκδοθεί το 2012, με νέα. Με τον τρόπο αυτό θα αντικαταστήσει 20 ομόλογα ονομαστικής αξία περίπου 32 δισ. ευρώ, με πολύ λιγότερα ομολόγα αξίας όμως 37 δισ. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα γίνει πιθανότατα πριν την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου) και τα 5 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από τις νέες εκδόσεις θα διοχετευθούν στον ειδικό αποθεματικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο λογαριασμό έχουν ήδη κατατεθεί 1,4 δισ. ευρώ από τα χρήματα που άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τον Ιούλιο της φετινής χρονιάς από τις πρώτη έξοδο στις αγορές. Στόχος του Μαξίμου είναι να συγκεντρωθούν περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αποθεματικό ασφαλείας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2019 και 2020 έως τον Δεκέμβριο.

Πέρα από το ποσό που θα εξασφαλίσει στον εν λόγω λογαριασμό η έξοδος της χώρας στις αγορές, μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα προκύψει από τις επόμενες δόσεις του ESM.

Να σημειωθεί πως αν και το διετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται πλέον με απόδοση αισθητά χαμηλότερη του 3%, δηλαδή το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί, ωστόσο η ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει προβληματική, καθώς τα χρεόγραφα είναι στα χέρια λίγων και δεν γίνονται πολλές πράξεις. Το επικείμενο swap αναμένεται να καταστήσει λειτουργική την αγορά ομολόγων αυξάνοντας την εμπορευσιμότητα των νέων τίτλων.

Αυτό αυτομάτως θα οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, το οποίο σήμερα κινείται στην περιοχή του 5,5% και θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider