Αναζητούνται βελτιώσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητούνται βελτιώσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Βελτιώσεις στην λειτουργία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιχειρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε μια προσπάθεια να προσχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να μην χρονίζουν οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία. Για το σκοπό αυτό ο Ειδικός Γραμματέας, Φώτης Κουρμούσης. πραγματοποιεί σειρά επαφών με εμπλεκομένους στις διαδικασίες προκειμένου να εντοπιστούν οι αγκυλώσεις και να αντιμετωπιστούν. Ήδη συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων και το Συνήγορο του Καταναλωτή καθώς και τους εκπροσώπους των δικηγορών .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις δεν απαιτούνται διαπραγματεύσεις αλλά ούτε και εγκρίσεις από τους θεσμούς καθώς δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στο νόμο αλλά μόνο στην κατεύθυνση να αρθούν εμπόδια που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η μεταφορά εντός της ίδιας Περιφέρειας υποθέσεων από Ειρηνοδικεία τα οποία παρουσιάζουν φόρτο εργασίας- με αποτέλεσμα να έχουν δώσει ημερομηνίες εκδίκασης έως και το 2023- σε άλλα που δεν έχουν πολλές υποθέσεις σε εκκρεμότητα.

Αναφορικά με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να διευκρινιστεί ότι η ισχύς του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και η ελληνική κυβέρνηση εκτίμα ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση. Πάντως ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση με τους Θεσμούς γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς είναι πολύ νωρίς.

Αντίθετα ανοικτή είναι η συζήτηση για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν συμφωνήσει στις προτάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία πλέον αναμένει το πράσινο φως από τους θεσμούς. Συγκεκριμένα η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα υπάρχει μια σειρά κριτήριων τα οποία θα περιλαμβάνουν τη θετική καθαρή θέση του οφειλέτη και την περιουσιακή του κατάσταση ενώ εάν από τα στοιχεία δεν προκύπτει βιωσιμότητα θα αναλαμβάνει ο ίδιος να προσκομίσει μελέτη που να το αποδεικνύει .Αναφορικά με τις διαγραφές αυτές θα αφορούν μόνο τόκους και προσαυξήσεις. Στόχος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους είναι εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, άμεσα να ξεκινήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider