Αναθεώρηση μεγεθών φέρνει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναθεώρηση μεγεθών φέρνει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι διαδικασίες κατάρτισης του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2018 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και θα ενσωματώνει στόχο για πρωτογενές άνω του 3,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 θα εμπεριέχει αλλαγές σε σχέση με τους στόχους που περιελήφθησαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021, δεδομένου ότι αρκετά μακροοικονομικά μεγέθη αναθεωρήθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο όταν και δημοσιοποιήθηκε το Μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από το 1,90% του ΑΕΠ εφέτος στο 3,53% του ΑΕΠ (6,615 δισ. ευρώ) το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν πως το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 τα σχετικά μεγέθηε θα είναι αυξημένα και για τα δύο έτη.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως οι άμεσοι φόροι θα διατηρηθούν το 2018 στην περιοχή των 21,5 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα κινηθούν στα 27,5 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται ότι δαπάνες σε πρωτογενές επίπεδο θα διαμορφωθούν στα 43, 4 δισ. ευρώ, από 44, 2 δισ. ευρώ εφέτος .

Μεγάλος ερωτηματικό παραμένει το εάν η ηγεσία του ΓΛΚ θα προλάβει να ενσωματώσει στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 την επισκόπηση των δαπανών (spending review) των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων. Στόχος του εγχειρήματος είναι μέσα από περιστολή της σπατάλης να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, υπάρχουν περιθώρια περιστολής από τις πρωτογενείς δαπάνες των υπουργείων έως και κατά 400 εκατ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει σε κοινωνικές δράσεις. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το εάν αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 ή στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018 που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider