Ταυτότητα σε γάλα και κρέας αντίδοτο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταυτότητα σε γάλα και κρέας αντίδοτο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Να κλείσει τα παραθυράκια των παράνομων ελληνοποιήσεων και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές επιχειρεί η κυβέρνηση, η οποία με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή θα θεσμοθετήσει την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και την ταυτότητα στα προϊόντα κρέατος. Οι ελληνοποιήσεις που τα τελευταία χρόνια πήραν μορφή επιδημίας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στους Έλληνες κτηνοτρόφους οι οποίοι αντιμετώπισαν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό από επιτήδειους που βάφτιζαν ως ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα κυρίως από βαλκανικές χώρες.

Εδω και περίπου μια δεκαετία η Ελλάδα επεδίωκε να καθιερωθεί η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης σε προϊόντα που έχουν ως συστατικό το γάλα αλλά και το κρέας χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το Σεπτέμβριο του 2016 και μετά από πολλές προσπάθειες η ελληνική κυβέρνηση διαβίβασε πρόταση εθνικής νομοθέτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη διαβουλεύτηκαν επί της πρότασης και το Δεκέμβριο του 2016 η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στην Ελλάδα να προχωρήσει στη νομοθέτηση της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης στο γάλα, τόσο στις συσκευασίες όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβανόμενων των κεφίρ, ξυνογαλα, αριάνι, κουμίς κτλ. Σύμφωνα με την διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων θα περιλαμβάνει:

- το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα του γάλακτος.

- το όνομα της χώρας που έγινε η επεξεργασία του γάλακτος.

- το όνομα της χώρας που έγινε η συσκευασία του προϊόντος.

Στην περίπτωση του κρέατος στα κρεοπωλεία και τα σουπερ μάρκετ που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους σχετικά με την επισήμανση καταγωγής-προέλευσης, θα υποχρεούνται να καταγράφουν το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής και αυτά θα αναγράφονται στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν όπως π.χ. ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές.

Σκοπός του μέτρου αυτού είναι κατά κύριο λόγο η προστασία του καταναλωτικού κοινού καθώς η Ελλάδα είναι έντονα ελλειμματική σε κρέας και ιδίως σε βόειο και χοιρινό, γεγονός που οδηγεί στην υιοθέτηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα οι υψηλότερες τιμές των ελληνικών κρεάτων αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τους εμπόρους να προβούν σε παραπλάνηση των καταναλωτών. Επιπλέον με τις διατάξεις αυτές επιτυγχάνεται η δημιουργία και ενός ολοκληρωμένου συστήματος επισήμανσης και πληροφόρησης του καταναλωτή για το κρέας με κανόνες ιχνιλασιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διανομής, από τη σφαγή έως και τη συσκευασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider