Ντομπρόβσκις: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η υπερφορολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η υπερφορολόγηση

Πρόωρη χαρακτήρισε την συζήτηση για την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις τονίζοντας ότι οι προέχει οι δύο επόμενοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Παράλληλα ανέφερε, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ότι η υπερφορολόγηση ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. «Πρώτα από όλα, συζητήσαμε εκτενώς με τις ελληνικές αρχές τη σύνθεση των μέτρων, το ύψος φορολογικών αυξήσεων, το ύψος των δαπανών. Και ήταν επιλογή της κυβέρνησης να επικεντρωθεί αισθητά στην αύξηση των φόρων», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναφερθείς στην τρίτη αξιολόγηση, σημείωσε ότι για την ολοκλήρωση της πρέπει να υλοποιηθούν 95 προαπαιτούμενα ενώ ξεκαθάρισε πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι επιθυμία και των δανειστών αλλά θα εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα. «Οπως ξέρετε υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθούν και πολλά από αυτά αφορούν τη εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Το ιδανικό χρονοδιάγραμμα θα είναι να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Αυτό που θα το καθορίσει είναι η πρόοδος της ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών,μ Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά το Eurogroup, περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση είναι λίγο πρώιμη. «Εχουμε ακόμη μπροστά μας τρίτη αξιολόγηση. Πρώτα θα εστίαζα στην προετοιμασία των προϋπολογισμών των επόμενων ετών διασφαλίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider