Guardian: Η ανάκαμψη δεν έρχεται στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Guardian: Η ανάκαμψη δεν έρχεται στην Ελλάδα

Παρά τις ελπίδες φαίνεται πως η ανάκαμψη είναι μακριά για την Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian ενώ ταυτόχρονα αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες αφού μπορεί να περνά πιο εύκολα τα μέτρα λιτότητας.

Το ερώτημα αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει και να «συγχρονίσει το βήμα της» με την υπόλοιπη Ευρωζώνη αποπειράται να απαντήσει ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρωζώνη μπορεί να έχει ξανασταθεί στα πόδια της. Αλλά η Ελλάδα;». Παράλληλα σχολιάζει την πρωτοφανή στήριξη που δέχτηκε ο Τσίπρας από τους ευρωπαίους συναδέλφους του.

Στο άρθρο αρχικά γίνεται αναφορά στις πρόσφατες επισκέψεις του Μακρόν και τον Τζεντιλόνι και τις αισιόδοξες έως ενθουσιώδεις δηλώσεις τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ευοίωνη, όσο δείχνουν οι όντως βελτιούμενοι οικονομικοί δείκτες.

Μπορεί η οικονομία είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών, καθώς τα εργοστάσια επεκτείνουν την παραγωγή και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, ωστόσο, αν κοιτάξουμε καλύτερα διαπιστώνουμε ότι η χώρα, που είδε να χάνει του 25% του ΑΕΠ της, έχει βαθιά πληγεί από την οικονομική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Περισσότερο από το 1/5 των Ελλήνων σε εργασιακή ηλικία και το 45% των νέων είναι εκτός αγοράς εργασίας».

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας είναι κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς η πιο ταραγμένη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ακόμη στους πρόποδες της ανάκαμψης», αναφέρει ο Guardian.

«Παρά τα σημάδια προόδου, –η Ελλάδα είχε επί δύο συνεχή τρίμηνα ανάπτυξη ύψους 0,7% φέτος για πρώτη φορά από το 2006 και έκανε μια επιτυχημένη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές– οι ξένες επενδύσεις ταλανίζονται από τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια που βρίσκουν από πολιτικές αποφάσεις.Τα καλά νέα πάντως είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πλέον πιο πραγματιστής, αφού αποδέχεται περισσότερο τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, ανακοινώνοντας ότι θα εποπτεύει ο ίδιος προσωπικά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων το οποίο είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Από τότε που ξέσπασε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα -οι οποίες “λαβώθηκαν” από περικοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων- προσπάθησαν να κερδίσουν ξανά τις εντυπώσεις και το εκλογικό σώμα χρησιμοποιώντας ένα αφήγημα ανάκαμψης και επιτυχίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρακυλά στις δημοσκοπήσεις μέχρι και στο 16%, ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους, “επενδύοντας” και χρησιμοποιώντας στο δικό του αφήγημα την πτώση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2015, στο άλμα 7,5% στις εξαγωγές και στο σημαντικό έτος για τον τουρισμό» γράφει ο Guardian.

«Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένες επενδύσεις αποδυναμώνουν αυτό το αφήγημα, με πολλούς να πιστεύουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο εφόσον ο Τσίπρας αντιμετωπίσει το “αντάρτικο” που υπάρχει μέσα στο κόμμα του. Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι στο 45%, ενώ το χρέος της χώρας ύψους 300 δισ. ευρώ είναι μη βιώσιμο εφόσον ανέρχεται σε ποσοστό 180% του ΑΕΠ».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Τσίπρας έχει λάβει πρωτοφανή υποστήριξη από τους ηγέτες συναδέλφους του στην ΕΕ σχολιάζει ο Guardian.

Κι αυτό γιατί «εκείνοι γνωρίζουν ότι μόνο ένας αριστερός θα μπορούσε να περάσει την εξοντωτική λιτότητα που ζητήθηκε από τους Έλληνες και τώρα είναι απελπισμένοι να αποδείξουν ότι, πέρα από την αδυσώπητη παρακμή, η Ευρώπη επανακάμπτει – με το πιο αδύναμο μέλος της ακόμα στους κόλπους της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider