Διαφωνίες ΤΧΣ και κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφωνίες ΤΧΣ και κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Διάσταση απόψεων μεταξύ της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων (NPL) αποκαλύπτει η Ετήσια Οικονομική Έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΤΧΣ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2017 το TΧΣ με τη βοήθεια εξειδικευμένης νομικής εταιρείας συνέταξε μια έκθεση προόδου σχετικά με τα εμπόδια στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με την οποία το 44% των εμποδίων έχει αρθεί, το 23% έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί και το 33% των εμποδίων δεν έχει συμφωνηθεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά.

Το ΤΧΣ αναφέρει πως συνέταξε την έκθεση βασιζόμενο στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ότι έχει νομοθετηθεί έως την 31/5/2017, χωρίς να λάβει υπόψη οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η έκθεση δεν βρήκε σύμφωνη την κυβέρνηση. «Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι Αρχές έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά την ύπαρξη ή και την πρόοδο που σημειώθηκε για την άρση μερικών εμποδίων», αναφέρεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση.

Σχολιάζοντας την Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το 2016 ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Μάρτιν Τσούρντα δήλωσε τα εξής:

«Αυτή η χρονιά ήταν αποφασιστικής σημασίας για το Ταμείο καθώς, σύμφωνα με τον σκοπό του, οι απαιτήσεις του Μνημονίου Συνεννόησης που υπεγράφη στις 19/08/2015 και του Νόμου του (3864/2010), ολοκλήρωσε επιτυχώς σημαντικά έργα. Το ένα αφορούσε στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης. Το Ταμείο, με τη βοήθεια μιας διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας και την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αξιολόγησε τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 και είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του πλαισίου διακυβέρνησης των τεσσάρων τραπεζών μέσω της σταδιακής υλοποίησης των συστάσεων του ΤΧΣ για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

»Το άλλο αφορούσε στον σημαντικό ρόλο του Ταμείου στην επίλυση των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs). Το Ταμείο, σύμφωνα με τον σκοπό του, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, παρουσίασε, σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση του θέματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών και την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης των μεγάλων εταιρικών δανείων. Επιπροσθέτως, το ΤΧΣ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ολοκλήρωσε και δημοσίευσε μία μελέτη όπου προσδιορίζονται μη-ρυθμιστικοί περιορισμοί και εμπόδια και προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην ανάπτυξη μια δυναμικής αγοράς NPL στην Ελλάδα.

»Στη συνέχεια, το Ταμείο, θα ορίσει τις προτεραιότητες με στόχο την επιτυχή επίτευξη της αποστολής και του οράματός του σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο. Το ΤΧΣ θα συνεχίσει επίσης να ισχυροποιεί το πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης των τραπεζών και να τις υποστηρίζει σε θέματα επίλυσης NPL καθώς υφίστανται επιπρόσθετες ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες εν καιρώ θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους προς όφελος των πελατών τους, των μετόχων τους, των εμπλεκόμενων μερών και του τραπεζικού κλάδου εν γένει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider