Υπουργείο Οικονομίας: Όλα βαίνουν καλώς στην ελληνική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπουργείο Οικονομίας: Όλα βαίνουν καλώς στην ελληνική οικονομία

Εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ενώ φουντώνει η αντιπαράθεση για τις επενδύσεις με έμφαση στην περίπτωση της Eldorado.

Στη σκιά της επίσκεψης Μακρόν και του GRInvest, το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να ενισχύσει το αφήγημα της ανάκαμψης και της επιστροφής της κανονικότητας, προβλέποντας «άλμα» του ΑΕΠ. Μάλιστα, η πολυσέλιδη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει και μια σειρά γραφημάτων, ούτως ώστε να αποδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι «μετά από μια επώδυνη περίοδο ύφεσης και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής το 2017 αποτελεί το πρώτο έτος στο οποίο η χώρα μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομίας προεξοφλεί ταχεία επέκταση του ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2017 αναλύοντας όλες τις παραμέτρους που έχουν οδηγήσει σε ανάκαμψη την ελληνική οικονομία.

Τονίζει δε ότι, μετά και την δημοσίευση των στοιχείων για το β’ τρίμηνο του 2017 που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ «η Ελλάδα έχει περάσει το κατώφλι της ανάκαμψης με τρία από τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα να σημειώνει θετικούς ρυθμούς επέκτασης και τα δυο τελευταία συνεχόμενα τρίμηνα να τους διπλασιάζει», προδιαγράφοντας έτσι ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2017 φτάνοντας τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος.

Τα στοιχεία τα οποία συνέτειναν στην ανάκαμψη αυτή είναι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας η αύξηση των επενδύσεων κατά 2,7% αλλά και των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 7,4% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1%.

Ειδικότερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας οδήγησαν στην ανάκαμψη των ξένων άμεσων επενδύσεων οι οποίες το 2016 αυξήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο κατά 170% έναντι του 2015 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο κατά 185% έναντι του 2016.

Στον τομέα των εξαγωγών το α’ επτάμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 18% φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και μάλιστα με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων να οδηγούν την κούρσα.

Σε άνοδο βρίσκεται επίσης και ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής ο οποίος το πρώτο επτάμηνο του 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 6% δηλαδή τριπλάσια από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Επιπλέον ο δείκτης PMI ( Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα) ο οποίος παρέχει μια εκτίμηση των επιχειρησιακών συνθηκών βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 9 ετών. Μάλιστα η αισιοδοξία των επιχειρήσεων αιτιολογείται και από την αύξηση της ζήτησης η οποία οφείλεται στη θετική διάθεση των ξένων προς την ελληνική οικονομία μετά και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον περασμένο Ιούλιο.

Θετικά όμως τα μηνύματα και από τον τομέα του Τουρισμού καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν έως το τέλος του 2017 οι αφίξεις στη χώρα να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια τουρίστες με τα έσοδα να διαμορφώνονται περίπου στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας νέο ιστορικά ρεκόρ.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις ,αναφέρει το δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επηρέασαν θετικά και την απασχόληση καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2017 το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 21,2% από 26,7% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

Όσο για τα κόκκινα δάνεια σημειώθηκε μείωση τους κατά 3,2% και διαμορφώθηκαν στα 101,8 δισεκατομμύρια ευρώ σημαντικά χαμηλότερα από το στόχο που ήταν στα 103,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ελληνική οικονομία έχει περάσει οριστικά το κατώφλι της ανάκαμψης µε 3 από τα 4 τελευταία τρίμηνα να σημειώνει θετικούς ρυθμούς επέκτασης και τα δύο τελευταία συνεχόμενα τρίμηνα να διπλασιάζει το ρυθμό μεγέθυνσης της.

«Όλες οι ενδείξεις για το τρίτο τρίμηνο 2017 προδιαγράφουν ακόμη ταχύτερη επέκταση. Αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός ανάκαμψης πρέπει να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, καθώς είναι προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του 1,8% εφέτος», αναφέρει η έκθεση που αποδίδει την αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στην ετήσια αύξηση των επενδύσεων (2,7% ) και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (7,4%), αλλά και στην αντίστοιχη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (1%).

Το υπουργείο σημειώνει πως οι παραγωγικές επενδύσεις και ειδικότερα οι ξένες άμεσες επενδύσεις δεν ανακάμπτουν τυχαία στην Ελλάδα, καθώς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης την οποία αντανακλούν δεν οφείλεται μόνο στην τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας (με βάση τις σχετικές τιμές καταναλωτή) της Τράπεζας της Ελλάδος που μετρά την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας έναντι των βασικών εμπορικών της εταίρων κατέδειξε αύξηση ανταγωνιστικότητας 2,6% τη περίοδο 2012-2014 και νέα βελτίωση 4,4% από το 2014 ως και το πρώτο τρίμηνο 2017. Επιπλέον, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) ο οποίος για την Ελλάδα έδειχνε επιδείνωση ως το 2013, έκτοτε σημείωσε εμφανή βελτίωση.

Κατά το υπουργείο η ποιοτική διαφορά στην ανάπτυξη του 2017 αποκαλύπτεται από την ισχυρή άνοδο των εισροών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ), οι οποίες το 2016 συνολικά αυξήθηκαν 170% έναντι του 2015 υπερβαίνοντας κατά 800 εκατ. ευρώ τα επίπεδα εισροών του 2014, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 185% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2016 και 74% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Το υπουργείο Οικονομίας τονίζει πως στο πρώτο επτάμηνο 2017 οι εξαγωγές αγαθών σημειώνουν ετήσια αύξηση 18% φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και με τις βιομηχανικές εξαγωγές να ηγούνται. Η δε μεταβολή στην ποιότητα των εξαγωγών διαφαίνεται από την αλλαγή στη σύνθεση του συνόλου των εξαγωγών, με τις εξαγωγές αγαθών που αποτελούσαν το 43% του συνόλου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το 2008 να φθάνουν το 55,5% τη διετία 2016-2017.

Αλλά και ο τουρισμός σπάει κατά το υπουργείο το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Βάσει της Έρευνας Συνόρων της ΤτΕ, τον Ιούνιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε 13,0% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 (6,6% στο 6μηνο), ενώ η ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 14,2% (7,1% στο 6μηνο). Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, τον Ιούνιο αυξήθηκε 1,6% και οριακά από την αρχή του έτους 0,7%, έναντι της σημαντικής πτώσεως -7,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση του αριθμού των αφίξεων από τις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι: η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό καθότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόνο από τις τρεις αυτές χώρες προήλθε το 40,4% των συνολικών εσόδων (εξαιρουμένης της κρουαζιέρας). Επίσης όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τα θετικά αποτελέσματα θα συνεχιστούν και τους επομένους μήνες.

Βάσει του Sete Inteligence σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2016, για τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση 13% στις προγραμματισμένες θέσεις. Για τον Οκτώβριο παρατηρείται μία αύξηση 18,8%. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, για το 2017 είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ., με τα έσοδα να κυμαίνονται μεταξύ των 14,5 και 15 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις του 2017 συνέβαλαν κατά το υπουργείο στον εντονότερο ρυθμό αύξησης θέσεων εργασίας που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2000, δημιουργώντας περισσότερες ελπίδες για μείωση του σημαντικά υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα.

Έτσι, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2017 είχαμε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 126 άτομα και μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 100.000 άτομα, με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να πέσει τον Ιούνιο στο 21,2% από 23,5% που ήταν το ίδιο διάστημα του 2016 και από 26,7% που ήταν αντίστοιχα το 2014. Συνολικά, στο διάστημα της τρέχουσας διακυβέρνησης από τον Ιανουάριο 2015 έως τον Ιούνιο 2017 έχουμε τη δημιουργία 239.000 καθαρών θέσεων εργασίας και τη μείωση των ανέργων κατά 211.000 άτομα. Παρομοίως, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, οι νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργήθηκαν το α’ επτάμηνο 2017 έφθασαν το επίπεδο ρεκόρ των 263.145, ήταν δηλαδή 4% περισσότερες από το ίδιο διάστημα του 2016 και 39% περισσότερες αντίστοιχα από αυτές του 2014.2

Η ανάκαμψη της οικονομίας αρχίζει να αποτυπώνεται και στις εισοδηματικές εξελίξεις, με το υπουργείο να υποστηρίζει πως το Ακαθάριστο Εθνικό Διαθέσιμο Εισόδημα τη τελευταία τριετία 2014-2017 ανακάμπτει (2,4%), αλλά και στη ρευστότητα στην οικονομία, η οποία βελτιώνεται με το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα να μειώνεται σταδιακά.

Το υπουργείο αναφέρει στην έκθεσή του πως η μακρά περίοδος κάμψης των ιδιωτικών καταθέσεων που τροφοδότησε η ύφεση, η ανεργία, η μείωση των αμοιβών και η αύξηση της φορολογίας, σταμάτησε μέσα στο 2017 χάρις στην οικονομική αναζωογόνηση που λαμβάνει χώρα και είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά τον Απρίλιο με τους επόμενους μήνες να προβλέπονται περαιτέρω ανοδικοί λόγω ενίσχυσης της βιομηχανίας, του τουριστικού ρεύματος και γενικότερα των ρυθμών ανάπτυξης.

Καταλήγοντας η έκθεση σημειώνει πως αν η οικονομία δεν είχε τα βαρίδια των χρεών, τότε η ανάκαμψη θα αποτελούσε μία σχετικά πιο εύκολη υπόθεση. Η έκθεση υπογραμμίζει πως δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε ελαφρά από 180% το 2014 σε 176% το πρώτο τρίμηνο 2017, ενώ το ιδιωτικό χρέος υποχώρησε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από 147% το 2012 σε 137% του ΑΕΠ το 2016.

Από την άποψη αυτή αναφέρεται πως έχει μεγάλη σημασία το ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η διαδικασία απομόχλευσης, δηλαδή περιορισμού των χρεών, τόσο των ιδιωτών όσο και του δημοσίου και η οποία θα ενισχυθεί με την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider