Τα κοινωνικά επιδόματα στο «στόχαστρο» του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κοινωνικά επιδόματα στο «στόχαστρο» του ΔΝΤ

Η σημερινή προειδοποίηση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών πως η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τρίτη αξιολόγηση αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια αντιστάσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να δρομολογηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 παρεμβάσεις στην προνοιακή πολιτική με την αναθεώρηση των εξής επιδομάτων:

- Οικογενειακό επίδομα: Το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί ή ακόμα και να καταργηθεί το επίδομα που χορηγείται σε τρίτεκνες και σε πολύτεκνες οικογένειες με στόχο να εξοικονομηθούν έως 200 εκατ. ευρώ.

- Επίδομα στέγασης: Το ΔΝΤ ζητά να θεσπιστούν παράμετροι για την καταβολή του, έτσι ώστε να χορηγείται σε όσους πραγματικά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

- Φοιτητικό επίδομα: Οι δανειστές ζητούν να επανεξεταστούν τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδότηση στέγασης 1.000 για τους φοιτητές - μέλη των οικογενειών τους.

- Επίδομα μεταφοράς ανάπηρων: Το ΔΝΤ ζητά επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς σήμερα οι ανάπηροι δεν καταβάλλουν αντίτιμο για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και οι πολύτεκνοι καταβάλλουν το μισό από το εισιτήριο που τους αναλογεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider