Αναπτυξιακή Τράπεζα: Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναπτυξιακή Τράπεζα: Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας

Με ταχύτατους ρυθμούς τρέχει πλέον το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μετά και την υπογραφή νωρίς το πρωί της Παρασκευής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BPI France), Nicola Dufourq. Το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή τεχνογνωσίας από την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα προς την ελληνική πλευρά αλλά και τη συνεργασία με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας

Ειδικότερα με το μνημόνιο συνεργασίας η BPI προσυπογράφει πλήρως τους στόχους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τηδημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα παράσχει στη διάθεσή της τις επιχειρησιακές της δυνατότητες οι οποίες θα αφορούν:

- στη χρηματοδότηση γαλλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με Έλληνες εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε διμερές ή ευρωπαϊκό πλαίσιο (Eurêka-Eurostars).

- Τη σύνδεση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών και νέων επιχειρήσεων μέσω της EuroQuity, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που στοχεύει στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Αυτή η υπηρεσία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να προσελκύσει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το EuroQuity ανήκει στην BPI. Επιπλέον, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας τα δυο μέρη θα μπορούν να διερευνήσουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης προς όφελος επενδυτών και επιχειρηματιών της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Παράλληλα σε επίπεδο τεχνικής βοηθείας οι δυο αναπτυξιακές τράπεζες θα έχουν δημόσιες αποστολές, ιδίως για να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, προσφέροντάς τους χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εμπειρογνωμοσύνη. Θα δρουν συμπληρωματικά και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα μέσω της συγχρηματοδότησης, της κατανομής των κινδύνων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΜΜΕ. Μάλιστα η BPI με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή προτείνοντας στην ελληνική πλευρά εργαλεία στον τομέα της ανάπτυξης ΜΜΕ, προγράμματα υποστήριξης της καινοτομίας και άλλα θέματα που κρίνονται απαραίτητα για το Υπουργείο ανάμεσα τους τη στρατηγική και το επιχειρηματικό σχέδιο της Αναπτυξιακής Τράπεζας την αναπτυξιακή πολιτική αλλά και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων για τις ΜΜΕ. Επιπλέον την ανάπτυξη ειδικών δανείων για την αντιμετώπιση των υπαρχουσών αναγκών χρηματοδότησης των ΜΜΕ που δεν καλύπτονται σήμερα από τον τραπεζικό τομέα, την αξιολόγηση καινοτόμων σχεδίων.

Η BPI France και το υπουργείο Οικονομίας όρισαν συντονιστές οι οποίοι θα συντονίζουν θέματα που σχετίζονται με το παρόν μνημόνιο και για την BPI France είναι η Isabelle Bébéar, Προϊστάμενος Διεθνών Υποθέσεων και Προγραμμάτων Διαχείρισης ενώ για το Υπουργείο Οικονομίας ο Ηλίας Ξανθάκος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «τρέχει» για να ολοκλήρωσει το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας το οποίο και εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Με την τεχνική βοήθεια που θα μας προσφέρουν οι Γάλλοι φίλοι μας πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει την σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων. Όπως έχω τονίσει κι άλλες φορές, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη», δήλωσε μετά την υπογραφή του μνημονίου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider