Ντράγκι: Παρακολουθούμε στενά το ευρώ, απαραίτητο το QE

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Παρακολουθούμε στενά το ευρώ, απαραίτητο το QE

Είναι απαραίτητο η ΕΚΤ να διατηρήσει τις υποστηρικτικές της πολιτικές, προκειμένου να διασφαλίσει ενίσχυση του πληθωρισμού και σταθερότητα των τιμών, διαμήνυσε από τη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η αναπροσαρμογή των νομισματικών της κινήτρων θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου -το πιθανότερο στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η συναλλαγματική αγορά χρειάζεται στενή παρακολούθηση δεδομένης της ισχυρής ενίσχυσης του ευρώ το τελευταίο διάστημα, η οποία ενισχύει τη μεταβλητότητα στην Ευρωζώνη.

«Αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις υποστηρικτικές νομισματικές πολιτικές μας, είτε σε επίπεδο αγορών ομολόγων είτε σε επίπεδο διάρκειας», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης που φαίνεται απρόθυμος να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από το QE.

Ερωτηθείς για το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών -δηλαδή αύξηση των επιτοκίων- ο ίδιος επανέλαβε ότι βούληση του ΔΣ είναι τα επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ότι, με την ενίσχυση του ευρώ, παρατηρείται ήδη αισθητή σύσφιξη στη νομισματική αγορά.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη το α’ εξάμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, διατηρήθηκε και τους προηγούμενους μήνες.

Όσον αφορά στους στόχους για την ανάπτυξη, αυτοί αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2017 (από 1,9% τον Ιούνιο), 1,8% το 2018 (αμετάβλητο) και 1,7% το 2019 (αμετάβλητο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider