Ο Ντράγκι χρονοτριβεί και το ευρώ καλπάζει

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ντράγκι χρονοτριβεί και το ευρώ καλπάζει

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη, ο Μάριο Ντράγκι αναγκάστηκε να θίξει ένα θέμα που αποφεύγει συστηματικά τον τελευταίο καιρό: την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ΕΚΤ που επικαλείται το Bloomberg, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έθεσαν επί τάπητος διάφορα σενάρια για την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή την τελευταία διετία ο «Σούπερ Μάριο».

Το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE βρίσκεται εκτός συζήτησης, αφού έχει καταστεί σαφές από την κεντρική τράπεζα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξεταστεί εάν δεν κριθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο σημαίνει ότι αποτελεί προϋπόθεση μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους της χώρας.

Το μεσημέρι σήμερα αναμένονται οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη με αναλυτές και επενδυτές να περιμένουν με ανυπομονησία ενδείξεις για το σχέδιο απόσυρσης του QE, αλλά και κάποια προειδοποίηση –έστω και έμμεση– σχετικά με την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος που υπονομεύει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Επί σειρά μηνών, ο Ντράγκι αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς σχεδιάζει την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση, επικαλούμενος τον χαμηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην αγορά. Η αναβολή αυτή, όμως, προκαλεί νευρικότητα στους αναλυτές και ο κεντρικός τραπεζίτης καλείται τώρα να βρει έναν τρόπο να σκιαγραφήσει την έξοδο από το QE χωρίς να τρομάξει τις αγορές.

Το ράλι του ευρώ καλά κρατεί

Την ίδια ώρα, βέβαια, «πονοκέφαλο» στη Φρανκφούρτη προκαλεί και το ράλι του ευρώ, το οποίο ανακάμπτει δυναμικά έναντι των κυριότερων παγκόσμιων νομισμάτων μετά από την πολυετή παραμονή του σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του στο 0,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να ενισχύεται στο 1,1981, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κάποια προαναγγελία σήμερα από τον Ντράγκι σχετικά με την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η ανοδική τάση του νομίσματος εγκλωβίζει τον Ευρωτραπεζίτη μεταξύ δύσκολων αποφάσεων με αντικρουόμενες συνέπειες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο κεντρικός τραπεζίτης προσπαθεί να εξαγοράσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, σημειώνει ο Bjoern Eberhardt από την Credit Suisse στη Ζυρίχη. «Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν, όπως η έλλειψη επιλέξιμων ομολόγων που θα αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα στα μέσα του επόμενου έτους», προσθέτει ο ίδιος.

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Η ΕΚΤ δεν έχει άλλα περιθώρια για επέκταση του QE –απλώς και μόνο επειδή θα ξεμείνει από ομόλογα- και αναγκάζεται πλέον να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα της εξόδου από το πρόγραμμα. Στο τέλος του έτους, τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα θα ανέρχονται σε 2,3 τρισ. ευρώ –στο 1/4 περίπου από το σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης.

«Το ερώτημα είναι εάν η έλλειψη ομολόγων που ήδη παρατηρείται σε κάποιες χώρες θα γενικευτεί ως πρόβλημα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Μάρτσελ Αλεξαντρόβιτς, οικονομολόγος της Jefferies στο Λονδίνο. «Δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες ήπιες προσαρμογές στο πρόγραμμα, χωρίς οι αγορές να δώσουν ιδιαίτερη σημασία, η ΕΚΤ μάλλον θα προσανατολιστεί σε αυτή τη στρατηγική το 2018».

Στις 14:45 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται η ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη και στις 15:30 η συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider