Τρέχουν οι εξαγωγές, αλλά πρέπει να τρέξει και η κυβέρνηση

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρέχουν οι εξαγωγές, αλλά πρέπει να τρέξει και η κυβέρνηση

Ώθηση στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στις ελληνικές εξαγωγές έδωσε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος .Οι Έλληνες εξαγωγείς που όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν με σημαντικό κόστος να διατηρήσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, και παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ,όπως τα capital controls,η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και την έντονη αβεβαιότητα των ξένων , να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 επιτυγχάνοντας με θετικό πρόσημο και φτάνοντας τα ελληνικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τον μήνα Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 11,8% (στα 2,37 δισ. ευρώ έναντι 2,12 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2016).

Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,7%, δηλαδή κατά 171 εκατ. ευρώ σε αξία. Η υπερπροσπάθεια όμως των ελλήνων εξαγωγέων είναι αναγκαίο να ενισχυθεί όμως και από την χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Εξωστρέφεια προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Αυτό τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη η οποία υπογραμμίζει ότι παράλληλα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και στην παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017), το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 20,7%% φτάνοντας τα 11,59 δισ. ευρώ (από 9,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ και χωρίς πετρελαιοειδή, το έλλειμμα και πάλι εμφανίζεται αυξημένο κατά 16,2% ή κατά 1,40 δισ. ευρώ.

Οι τρίτες χώρες αυξάνουν την ζήτηση για ελληνικά προϊόντα

Σε επίπεδο 6μήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών εμφανίστηκε αυξημένη πάνω από 2 δισ. ευρώ ή κατά 18,2% (στα 14,18 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 6μηνο του 2016) ενώ χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 689,2 εκατ. ευρώ ή κατά 7,6%. Αναφορικά με τον προορισμό των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων τον Ιούνιο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο προς τις Τρίτες Χώρες κατά 20%, ενώ προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 6,5%. Ανάλογες είναι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών και εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή όπου οι Τρίτες Χώρες παρουσίασαν αύξηση κατά 12,7% και οι χώρες της ΕΕ κατά 9,8%.

Ποτά, καπνός, πρώτες ύλες, χημικά αλλά και καύσιμα οδηγούν την κούρσα των εξαγωγών. Ειδικότερα στα ποτά και τον καπνός η αύξηση ήταν της τάξης του 51,3%, στις πρώτες ύλες 43,3%, στα χημικά 24,8% και τα καύσιμα 16,9%.

Για τους Έλληνες επιχειρηματίες οι εξαγωγές αποτελέσαν μονόδρομο στα χρόνια της κρίσης καθώς η κατακόρυφη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης η οποία συνεχίζεται ανάγκασε σε στροφή προς άλλες αγορές . Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες τα αποτελέσματα δείχνουν να τους επιβραβεύουν όμως όπως τονίζουν είναι αναγκαίο η πολιτεία να αντιμετωπίσει θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να χαράξει μια πιο ολοκληρωμένη πολίτικη ώστε τα σημερινά θετικά αποτελέσματα να μεγιστοποιηθούν στο μέλλον.

Το 77% των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, από κλάδους με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αγαθών πλην πετρελαιοειδών, που είναι προϊόντα της μεταποιητικής βιομηχανίας κατά ποσοστό 85% περίπου, παρέμεινε για χρόνια σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων πριν την κρίση του 2009 και τελικά τα ξεπέρασε το 2015, ενισχύοντας έκτοτε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το 77% των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, προέρχονται από κλάδους που λειτουργούν με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα (έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερη εξειδίκευση από τη μέση εξαγωγική χώρα στην παγκόσμια αγορά), ενώ το 58% από κλάδους αυξανόμενης διαχρονικά διείσδυσης στις παγκόσμιες αγορές. Στις 15 μεγαλύτερες εξαγωγικές κατηγορίες συγκαταλέγονται τα ποιοτικώς ανώτερα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και τεχνολογικώς προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα με μοναδική θέση στην παγκόσμια αγορά. «Είναι δουλειά της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και η διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών προσδοκώμενης ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας. Μόνο έτσι, οι κρατικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις, κ.ο.κ) μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Μετά από χρόνια χαμένων ευκαιριών, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια νέα αρχή» , σημειώνει ο ΣΕΒ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider