Μετ' εμποδίων η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετ' εμποδίων η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Με περισσότερες από 40.000 επισκέψεις έκλεισε το πρώτο εικοσιτετράωρο λειτουργίας της η νέα πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία «κύλησε» χωρίς προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, την Παρασκευή, «κάθε επίσκεψη ήταν διάρκειας τεσσάρων λεπτών κατά μέσο όρο και περισσότεροι από 7.500 επισκέπτες εισήλθαν στο σύστημα της πλατφόρμας και την επεξεργάστηκαν για διάστημα μέχρι και 10 λεπτών».

Ωστόσο, οι περισσότερες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και για αυτό δεν ευθύνονται τα «μπάνια του λαού» και οι καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το γεγονός ότι ακόμα η πλατφόρμα δεν λειτουργεί πλήρως αυτοματοποιημένα. Και αυτό αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση σε μια διαδικασία που είναι από μόνη της πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Αυτή την στιγμή οι μοναδικές οφειλές που φορτώνονται αυτόματα στο σύστημα είναι αυτές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα πρέπει να καταχωρούνται από τον οφειλέτη που μπαίνει στον μηχανισμό και να επισυνάπτει τα σχετικά αρχεία ηλεκτρονικά. Βάσει του προγραμματισμού από τον Σεπτέμβριο θα φορτώνονται αυτόματα και τα στοιχειά οφειλών προς την εφορία και τελωνεία από την ΑΑΔΕ, ενώ από τον Οκτώβριο θα καταγράφονται αυτόματα και οι οφειλές της επιχείρησης προς τις τράπεζες.

Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομίας κρατάνε τον πήχη χαμηλά για φέτος, καθώς μέχρι το τέλος του έτους, αναμένουν να έχουν ολοκληρωθεί λίγες αναδιαρθρώσεις χρεών και αυτές για επιχειρήσεις με μικρά χρέη και λίγους πιστωτές. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν πάντως, πως το εγχείρημα από μόνο του είναι πολυσύνθετο αλλά και πρωτόγνωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε δεν αποκλείονται και κάποιες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα.

Στοίχημα η αυτοματοποίηση για τις μικρές οφειλές

Μεγάλο στοίχημα για τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι η «αυτοματοποίηση» της διαδικασίας για τις επιχειρήσεις με μικρές οφειλές, δηλαδή από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Ο νομός προβλέπει ότι για αυτές τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό θα γίνεται ρύθμιση των χρεών χωρίς διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, το Δημόσιο και Ταμεία αλλά με αυτόματες διαδικασίες. Κάτι το οποίο θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους για κάθε τέτοια υπόθεση αλλά και θα απελευθερώσει δυνάμεις του Δημοσίου για τις πιο σημαντικές υποθέσεις που θα χρειαστούν και ειδική προσοχή.

Για την ενεργοποίηση αυτής της αυτόματης διαδικασίας θα πρέπει να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει όλες τις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή «προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε και το πνεύμα του νόμου να εξυπηρετηθεί, αλλά και να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι διαφανής, σχετικά απλή και επωφελής για όλους χωρίς να σπαταλάμε δυνάμεις στις περιπτώσεις αυτές και να τις αφιερώσουμε στις πιο δύσκολες και μεγάλες υποθέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας έως και 400.000 επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider