Όχι στις καθυστερήσεις συμφωνούν Τσίπρας - Lagarde

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όχι στις καθυστερήσεις συμφωνούν Τσίπρας - Lagarde

Πιστό στην θέση του περί σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας ωστόσο σκληρά ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία προϋποθέτουν, φυσικά, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να εμφανίζεται σύμμαχος των ελληνικών προσπαθειών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ταυτόχρονα ωστόσο ζητά μεγάλες παρεμβάσεις από την Αθήνα, ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να τηρηθεί απαρέγκλιτα, χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρές οικονομικές πολιτικές, οι οποίες εκτείνονται και πέραν της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συναινέσουν στο αίτημα για μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το απόγευμα της Πέμπτης, μετά το πέρας της συνάντησης της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Chistine Lagarde, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

Κατά τις πληροφορίες, η Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ εμφανίστηκε ανυποχώρητη από τις θέσεις του Ταμείου για ισχυρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με αιχμή το ασφαλιστικό.

«Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Γενική Διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρή οικονομική πολιτική, αν μη τι άλλο μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι σε μια συνεχή πτωτική πορεία», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις ελληνικές θέσεις. Σύμφωνα με αυτή Chistine Lagarde και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Chistine Lagarde και Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση τους είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider