ΟΛΠ: Τα επόμενα βήματα και οι υποχρεώσεις της Cosco

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΛΠ: Τα επόμενα βήματα και οι υποχρεώσεις της Cosco

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στο αίσιο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, με την κινεζική Cosco να ανακηρύσσεται πλειοδότης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν κρίσιμες διαδικασίες, όπως η έγκριση της συμφωνίας από το Ελεκτικό συνέδριο η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων από το ελληνικό δημόσιο στον ΟΛΠ.

Η διαδικασία του -πρώτου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη όταν η διοίκηση του Ταμείου δέχθηκε την βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε Cosco, καθώς η αρχική προσφορά της ήταν χαμηλότερη από την αποτίμηση των δύο ανεξάρτητων αποτιμητών και άρα αυτόματα μη αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosco είχε προσφέρει αρχικά το ποσό των 17,5 ευρώ ανά μετοχή ή 293,125 ευρώ για το σύνολο ενώ το εύρος αποτίμησης για τον ΟΛΠ ήταν από 18,4 έως 21,2 ευρώ ανά μετοχή.

To ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε την εταιρεία να βελτιώσει την προσφορά της, το οποίο και έγινε. Το τίμημα «έκλεισε» στα 22 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στα 368,5 εκατ. ευρώ για το σύνολο, ενώ αν προστεθούν οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν βάσει της συμφωνίας καθώς και τα κέρδη του δημοσίου από τα μερίσματα και την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του λιμανιού τότε το ύψος της συμφωνίας φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Από δω και πέρα θα πρέπει ο φάκελος του διαγωνισμού να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή. Θα πρέπει επιπλέον να εγκριθεί η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης τόσο από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων όσο και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η νέα κατάσταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή την συμφωνία δεν πωλούνται οι λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά ο ΟΛΠ, η εταιρεία που λειτουργεί ως παραχωρησιούχος τους μέχρι το 2052. Όπως τονίζουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται και να εποπτεύει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του λιμένα και τις λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, μέσω της νέας Αρχής Λιμένος.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει η μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco. Το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από την συμφωνία υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.

Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και τρεις θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ εχει διασφαλιστεί ότι ο ΟΛΠ υπό ιδιωτικό έλεγχο θα διατηρήσει την έδρα του στην Ελλάδα και θα παραμείνει εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και αυτό γιατί το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αποχώρηση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, την μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας καθώς και οποιασδήποτε απόφασης παραβαίνει τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών, πλήρως λειτουργικών επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία τους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider