Η Ελλάδα στις αγορές: Το crash test των δύο ομολόγων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα στις αγορές: Το crash test των δύο ομολόγων

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα ολοκληρώθηκε και οι συγκρίσεις με την προηγούμενη έκδοση το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά είναι αναπόφευκτες.

Η τρέχουσα κυβέρνηση κάνει λόγο για «απόλυτη επιτυχία» υποστηρίζοντας ότι πέτυχε κουπόνι 4,375% και απόδοση 4,625%, ενώ το ομόλογο Σαμαρά πρόσφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95% αντίστοιχα, ενώ οι επικριτές της μιλούν για «χαμένο χρόνο» και επικοινωνιακά τρικ.

Πόσο βάσιμες είναι, όμως, αυτές οι συγκρίσεις; Χρηματιστές, τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς κάνουν την «ακτινογραφία» των δυο εκδόσεων στο insider.gr, δίνοντας τη δική τους οπτική.

Ας ξεκινήσουμε με τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο εκδόσεων:

  • Και τα δύο είναι κρατικά ομόλογα πενταετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Και οι δύο εκδόσεις σηματοδοτούν επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από πολυετή αποκλεισμό. Το 2014 η χώρα «απείχε» τέσσερα χρόνια, ενώ φέτος μετρά τρία χρόνια απουσίας από τις αγορές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν στο insider.gr τα χρηματιστηριακά στελέχη, θα έλεγε κανείς ότι, πράγματι, το «ομόλογο Τσίπρα» είναι πιο επιτυχημένη έκδοση, αφού κοστίζει λιγότερο στο Δημόσιο. Οι επικριτές της κυβέρνησης, πάντως, υποστηρίζουν ότι «χάθηκαν τρία χρόνια, αφού σήμερα η χώρα βρίσκεται στο σημείο όπου είχε φτάσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Μάρτιο του 2004.

Όπως τονίζουν οι χρηματιστές, μετά από δύο χρόνια «θρίλερ» με αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εκτίναξης των spreads των ελληνικών ομολόγων και πολλά δισεκατομμύρια νέων μέτρων στις «πλάτες» των Ελλήνων, κατορθώσαμε να επιστρέψουμε δοκιμαστικά στις αγορές.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη έκδοση, η ελληνική οικονομία έχει βιώσει μοναδικές συνθήκες, με βασικότερη «ειδική συνθήκη» την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015 –και τα οποία εξακολουθούν να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις τράπεζες και την οικονομία υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών.

«Παρά τις δυσκολίες, κατορθώσαμε να αντλήσουμε 3 δισ. ευρώ πιο φθηνά από τον Σαμαρά», υποστηρίζουν από την κυβέρνηση «θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Καυχιούνται, μάλιστα, ότι η έκδοση αυτή καλύφθηκε από «πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds». Το επιχείρημα αυτό, βέβαια, όπως τονίζουν χρηματιστές, επιδέχεται σοβαρής κριτικής, αφού αφενός όλα τα funds είναι κερδοσκοπικά –γιατί έχουν σκοπό το κέρδος– αλλά και επειδή ένα fund που στοιχηματίζει εις βάρος της χώρας δεν αγοράζει ομόλογο, αλλά CDS –ποντάροντας με αυτόν τον τρόπο στην εκτίναξη των spreads των ελληνικών τίτλων, δηλαδή την πορεία της χώρας προς... την καταστροφή. Επιπλέον, ουσιαστική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι στην τρέχουσα έκδοση μόνο περίπου τα μισά χρήματα είναι «φρέσκα» ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν «ανακύκλωση» του παλιού ομολόγου. Αντίθετα, στο «ομόλογο Σαμαρά» το σύνολο των χρημάτων προήλθε από νέους επενδυτές.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Εκτός από την απόλυτη απόδοση των δύο προς σύγκριση ομολόγων, όμως, θα πρέπει να δούμε και πώς έχουν διαμορφωθεί μέσα σε αυτή τη διετία οι αποδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ομολόγων, δηλαδή το κόστος δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης, γενικά.

Τα χρηματιστηριακά στελέχη τονίζουν πως μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Μάριο Ντράγκι έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσφέροντας άφθονο, φθηνό χρήμα στις κεφαλαιαγορές μέσω του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ευρώ να μειωθούν σημαντικά, με το 10ετές γερμανικό Bund να έχει επιτόκιο 0,55% σήμερα, από 1,25% το 2014. Σε αυτή την αποκλιμάκωση έχει συμβάλλει, επίσης, και η υποχώρηση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και ο περιορισμός των κινδύνων στην περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η Ελλάδα να μείωσε το κόστος δανεισμού της κατά 32,5 μονάδες βάσης μέσα σε αυτή την 3ετία, αλλά το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 75 μονάδες βάσης! Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε –λόγω των γενικότερων συνθηκών στην οικονομία– να αξιοποιήσει την πτώση στα επιτόκια δανεισμού των κρατών.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν τα χρηματιστηριακά στελέχη, πρόκειται για δύο διαφορετικές εκδόσεις, σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες και οικονομικές που δεν επιδέχονται άμεσης σύγκρισης, τουλάχιστον με αμιγώς χρηματοοικονομικούς όρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.