Saxo Bank: Περιορισμένο ρίσκο στο ελληνικό ομόλογο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo Bank: Περιορισμένο ρίσκο στο ελληνικό ομόλογο

Περιορισμένο κίνδυνο «βλέπει» στο ελληνικό ομόλογο η Saxo Bank, εκτιμώντας ότι η έκδοση θα στεφτεί με απόλυτη επιτυχία, όπως εξάλλου συνέβη όταν επέστρεψαν στις αγορές και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό του σχόλιο ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank, «το όλο θέμα του ομολόγου αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει την θέση όσων βρίσκονται εντός του Σύριζα και είναι υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο το 2018».

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή, ήταν αναμφίβολα πιο λογικό για την Αθήνα να στραφεί προς το πενταετές ομόλογο αντί για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, μειώνοντας κατ’ επέκταση με αυτή την κίνηση και το αίσθημα κινδύνου από τους επενδυτές. Επιπλέον, σημειώνει, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα, διακινδυνεύοντας το θετικό πολιτικό μήνυμα που προσπαθεί να δώσει με την επιστροφή στις αγορές.

Ο Ντέμπικ θεωρεί αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά είναι βέβαιος ότι δεν θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και εκτιμά πως ο κίνδυνος της έκδοσης είναι περιορισμένος. Πιθανότατα, το κούρεμα θα αφορά ομόλογα που ανήκουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν περίπου το 68% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, προσθέτει.

«Εκτιμώ ότι ένα κούρεμα ύψους 88% είναι απαραίτητο για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε 120% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ. Πρακτικά, το άμεσο κούρεμα θα επηρεάσει μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες (διμερή δάνεια και δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ΕΚΤ», καταλήγει ο αναλυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider