Μοσκοβισί: Οι αποφάσεις για το χρέος μπορούν να ληφθούν νωρίτερα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Οι αποφάσεις για το χρέος μπορούν να ληφθούν νωρίτερα

Η εφαρμογή των μέτρων για το ελληνικό χρέος θα γίνει οπωσδήποτε μετά την λήξη του προγράμματος βοήθειας, αλλά οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν νωρίτερα. Αυτό τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr κατά την διάρκεια συνέντευξής Τύπου που έδωσε στην Αθήνα.

Σε χθεσινή του ενημέρωση προς του επενδυτές ενόψει της έκδοσης του ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την προσδοκία η σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης να δοθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Σχολιάζονται τη δήλωση αυτή, ο Επίτροπος τόνισε ότι οι γερμανικές εκλογές διενεργούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, γενικότερα.

O κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι οι πιστωτές πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το κεφάλαιο της λιτότητας στην Ελλάδα», υπογράμμισε στην συνέχεια για να προσθέσει ότι η «Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, να σέβεται τους κανόνες, να σταθεί στα πόδια της».

Προϋπόθεση για αυτό σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο είναι να καταρτιστεί κοινό σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη μετά το 2018 το οποίο να λειτουργεί προληπτικά και όχι να «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις. Απευθύνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο Επίτροπος. Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει αποτελέσματα επί των όσων έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της. «Δεν αρκεί τα μέτρα να ψηφιστούν, πρέπει να υλοποιηθούν κιόλας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους διεθνείς επενδυτές η χώρα. Εκτιμήσε, μάλιστα, ότιι η Ελλάδα μπορεί να βρει με λογικά επιτόκια στις αγορές και να στραφεί στο μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη.

«Ελπίζω να έρθω ξανά τον Αύγουστο 2018 για να γιορτάσουμε την έξοδο από το πρόγραμμα», σημείωσε ακόμα αναφέροντας ότι υπάρχει μια σειρά θετικών εξελίξεων που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις θυσίες των Ελλήνων. ΟιΈλληνες θα πρέπει να δουν τη ζωή τους να καλυτερεύει, τόνισε.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ρόλο του στο πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέμεινε ότι το Ταμείο είναι απαραίτητος εταίρος και θα πρέπει να ακολουθεί το πλαίσιο που έχει σκιαγραφηθεί έως σήμερα. Για τις επιμέρους διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών, εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματήσουν στις διαπραγματεύσεις και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία που θα διατυπωθούν την άνοιξη του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider