Πώς θα επιστρέψει οριστικά η Ελλάδα στις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα επιστρέψει οριστικά η Ελλάδα στις αγορές

Είναι θετικό τo timing για να δοκιμάσει η Ελλάδα τη ζήτηση των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αναφέρουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση.

Όπως εξηγούν, η Ελλάδα βρίσκεται έναν χρόνο περίπου πριν τη λήξη του προγράμματος και είναι σκόπιμο να «τεστάρει» τις διαθέσεις των αγορών, ούτως ώστε να κτίσει σταδιακά μια καμπύλη αποδόσεων που θα εξομαλύνει την τακτική, πλέον επιστροφή της στις αγορές.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι άλλο πράγμα είναι η έκδοση ενός ομολόγου και άλλο η πλήρης επιστροφή στις αγορές. Πλήρης επιστροφή σημαίνει σταθερή ροή κρατικών ομολόγων τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, με πολύ χαμηλό spread έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων και αυτό ισχύει σε όλο το φάσμα της διάρκειας –από τις βραχυπρόθεσμες ως τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις.

Όπως εκτιμούν, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει μια σταθερή ατζέντα οικονομικών πολιτικών και πείσει τους επενδυτές ότι η επένδυσή τους είναι σταθερή και ασφαλής, η ζήτηση για τα ομόλογά της θα είναι μεγάλη. Αυτά που λέει και κάνει η κυβέρνηση και η ζήτηση των κρατικών εκδόσεων από τους επενδυτές είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιτυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που κατόρθωσαν να επιστρέψουν πλήρως στις αγορές (clean exit), μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Αυτό που έκαναν ήταν να χτίσουν ένα αποθεματικό ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μαξιλάρι ρευστότητας για… ομαλή προσγείωση

Η κυβέρνηση θα πρέπει να χτίσει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) προκειμένου να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογα, σημειώνουν κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 9 δισ. ευρώ με στόχο να διευκολύνει την χρηματοδότηση του χρέους έως 9 μήνες μετά τα μέσα του 2018. Η δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας με στόχο τη μόνιμη επιστροφή στις αγορές περιλαμβάνεται, εξάλλου, στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Απαραίτητο συστατικό της «ομαλής προσγείωσης» στις αγορές είναι, επίσης, και η εξειδίκευση των μέτρων που θα λάβουν οι εταίροι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε επενδυτές τη Δευτέρα, είναι πιθανό αυτό να συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθαρίζουν, πάντως, στο insider.gr ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider