Τσακαλώτος: Μετά τις γερμανικές εκλογές «σαφήνεια» για το χρέος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Μετά τις γερμανικές εκλογές «σαφήνεια» για το χρέος

Μετά τις γερμανικές εκλογές είναι δυνατό οι ευρωπαίοι εταίροι να εξειδικεύσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε επενδυτές για τη νέα ομολογιακή έκδοση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει η προοπτική να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν, ωστόσο, με βεβαιότητα στο insider.gr ότι δεν αναμένεται αυτό να συμβεί πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως υποραμμίζουν, «έχουμε μπροστά μας την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση και η επιτυχής ολοκλήρωσή τους αποτελεί προαπαιτούμενο για την ελάφρυνση του χρέους». Σημειώνουν δε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τρέχει ήδη από τις αρχές του έτους μια σημαντική ελάφρυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους, η οποία θα μειώσει τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες».

Ωστόσο, οι αγορές αλλά και η ΕΚΤ δεν φαίνεται να πείθονται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την υφιστάμενη συμφωνία, και ζητούν περισσότερη σαφήνεια για την ελάφρυνση που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η σαφήνεια αυτή αποτελεί το «κλειδί» για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα από τη Φρανκφούρτη το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ούτε τις διασφαλίσεις ούτε τις διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Δεν έχουμε πειστεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά, με την κεντρική τράπεζα να συντάσσεται με το ΔΝΤ στο θέμα αυτό.

Ερωτηθείς για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη ότι «θα πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος για να εξετάσουμε τα υπόλοιπα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider