Eurobank: Ελάφρυνση και QE θα «ρίξουν» τo κόστος των ομολόγων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Ελάφρυνση και QE θα «ρίξουν» τo κόστος των ομολόγων

Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες, όπως η εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι τα «κλειδιά» για μείωση των αποδόσεων (spreads) των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τη Eurobank.

Εν όψει της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank εξετάζει τη διαχρονική πορεία των ελληνικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων τα χρόνια της κρίσης (Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2017).

Παραδοσιακά, οι παράγοντες με βάση τους οποίους διαμορφώνεται η απόδοση ενός ομολόγου, δηλαδή το κόστος που θα επιβαρυνθεί ο εκδότης για να δανειστεί απευθείας από την αγορά, περιλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο ρευστότητας και την αποστροφή στον κίνδυνο -δηλαδή, κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο.

Όπως επισημαίνει όμως ο δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου, στη διάρκεια αυτών των ετών, τα έτη της κρίσης κάποιοι επιπλέον παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων ειδικά για την Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η μη επαρκής ρευστότητα στην αγορά, η αυξημένη πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, καθώς και η κλιμάκωση της ανησυχίας εκ μέρους των επενδυτών για ένα ενδεχόμενο Grexit.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κρατικών ομολόγων έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά/δημοσιονομικά μεγέθη, οι συνθήκες ρευστότητας και η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου να διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην τιμολόγηση της αγοράς, ιδίως κατά το απόγειο της κρίσης στις αποκαλούμενες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider