Μοσκοβισί: Πολύ θετικό σήμα για τις αγορές η συμφωνία του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Πολύ θετικό σήμα για τις αγορές η συμφωνία του ΔΝΤ

Την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετέχει κατ’ αρχήν στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ χαιρετίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Η απόφαση που έλαβε το ΔΝΤ είναι ένα πολύ καλό νέο. Πρόκειται για έναν νέο θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές», ανέφερε ο Μοσκοβισί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε νωρίτερα την Παρασκευή και ο ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως τόνισε, οι κοινές προϋποθέσεις μεταξύ του προγράμματος ΔΝΤ και του ESM διασφαλίζουν την πλήρη ευθυγράμμιση σε σχέση με το πακέτο πολιτικής για την Ελλάδα.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του προγράμματος του ESM και του ΔΝΤ τον Αύγουστο του 2018, για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», σημείωσε.

«Χωρίς πυξίδα» η έκδοση του ομολόγου

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες την ομολογιακή έκδοση, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στον ακριβή χρόνο που θα προβεί στην πολυαναμενόμενη έκδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές.

Η έξοδος στις αγορές το πιο πιθανό είναι πως θα αποτελέσει μέρος μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise), ήτοι εξετάζεται οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις των ομολόγων που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη από τη Φρανκφούρτη, πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα θα απευθυνθεί στις αγορές μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς έτσι θα πετύχαινε χαμηλότερο κόστος μετά από ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider